'Houd landbouwakkoord buiten de politiek'

De Tweede Kamer debatteerde donderdagavond over het rapport 'Wat wel kan' van Johan Remkes. Centraal stond het landbouwakkoord dat de overheid wil sluiten met boeren.

%27Houd+landbouwakkoord+buiten+de+politiek%27
© Dirk Hol

Landbouwminister Piet Adema heeft goed geluisterd naar Remkes. Hij pleitte voor een langjarig akkoord met de sector over hoe de landbouwtransitie vorm moet krijgen. Adema verdedigde deze aanpak donderdagavond in de Kamer met kracht. Keer op keer herhaalde hij waarom hij voor deze aanpak kiest: eerst de sector en draagvlak, dan pas de politiek.

Eerst is dus de sector aan zet om de eigen toekomst van de landbouw in te vullen en dan pas de politiek. Adema kiest daarmee voor de juiste weg. Hij maakt een fundamentele keuze om herstel van vertrouwen met de boeren voorrang te geven boven de politieke invloed die de Tweede Kamer wil afdwingen.

De Kamer had daar moeite mee en wil grip op de inhoud. Tjeerd de Groot (D66) dramde keer op keer bij de interruptiemicrofoon over wat is afgesproken, lees: door hem afgedwongen, in het coalitieakkoord. Hij lijkt net als andere linkse politici niet het vertrouwen te hebben dat een dergelijk landbouwakkoord ook nageleefd gaat worden. Naast dat zij grip op de inhoud probeerden te krijgen, eisten ze daarom maatregelen om de afspraken in het landbouwakkoord af te dwingen.

Adema maakt een fundamentele keuze voor herstel van vertrouwen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Naast de boerenorganisaties die alle stromingen in de sector vertegenwoordigen, wil Adema ook natuur- en terreinbeherende organisaties uitnodigen. De ketenpartijen wil hij op een andere wijze betrekken bij de uitvoering van de transitie, namelijk via wetgeving.

Met verve verdedigde de landbouwminister deze aanpak in het stikstofdebat donderdagavond. Zijn aanpak geeft boeren de hoop waar zij zolang op hebben moeten wachten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer