'De druk op de keten wordt terecht opgevoerd'

De Tweede Kamer voerde deze week de druk op de ketenpartijen op. Zo moet de retail stoppen met prijsstunten met versproducten zoals groente, fruit, vlees en zuivel.

%27De+druk+op+de+keten+wordt+terecht+opgevoerd%27
© Dirk Hol

Een verbod op stunten met voedsel is niet nieuw. In Frankrijk en Zwitserland gebeurt dat al. Het idee is dat een dergelijk verbod bijdraagt aan een beter verdienvermogen van boer en tuinder. Een wet moet dit mogelijk maken.

Een andere maatregel waar de Kamer deze week in het debat over de landbouwbegroting op aandrong, is het verplicht bijmengen van duurzame grondstoffen bij gangbare. Denk daarbij vooral aan melk. Deze maatregel moet de vraag vergroten naar melk die duurzamer is geproduceerd. Deze marktimpuls moet eveneens het verdienvermogen aanjagen van boeren en tuinders die investeren in milieu- en diervriendelijke productiemethoden.

Dat de politiek nu maatregelen neemt om de markt voor duurzaam voedsel te stimuleren ten gunste van het verdienvermogen van boeren en tuinders, is goed. Uit zichzelf beweegt de markt onvoldoende en te traag. Zo zijn er al jaren wachtlijsten van melkveehouders voor de levering van duurzamere melk.

Uit zichzelf beweegt de markt onvoldoende en te traag

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De overheid moet daarbij wel borgen dat de Nederlandse duurzamere maar duurdere grondstoffen zich niet uit de markt prijzen. Het gevaar is dat bijvoorbeeld melkverwerkers goedkopere, buitenlandse melk gaan inkopen. Het werkt dus, mits het in Europees verband wordt geregeld of anderszins geborgd. Het is daarom ook goed dat de keten verantwoording krijgt in het landbouwakkoord.

De winst is voor nu vooral dat de politiek duidelijk maakt dat de keten hoe dan ook zal moeten leveren en de transitie niet alleen een opgave is voor de boer en tuinder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer