'Waar blijft de regie op stikstof?'

Deze week werd duidelijk hoe (semi)overheden elkaar beconcurreren in het gevecht om de stikstofruimte. De cowboys van Rijkswaterstaat, onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), kopen boerderijen op om de gewonnen stikstofruimte in te zetten voor wegen. De provinciebestuurders staan op hun achterste benen.

%27Waar+blijft+de+regie+op+stikstof%3F%27
© Dirk Hol

De Staten van Utrecht en Gelderland hebben klip-en-klaar gesteld dat het afgelopen moet zijn met het geshop voor luchtvaart en wegen. Het gaat ten koste van de legalisering van de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders.

De provincies trekken aan het kortste eind. Zij moeten het woest aantrekkelijke aanbod dat Rijkswaterstaat boeren biedt, zien te overtreffen. De provincies dreigen in het stikstofdossier de regie kwijt te raken door gebrek aan eigen daadkracht en dat van het kabinet.

Want minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof blijft haar boterzachte antwoord 'we spannen ons in' herhalen. Vrijdag 25 november komt ze met vier Kamerbrieven over de stikstofaanpak. Mogelijk dat I&W daarop voorsorteert door nu nog zo snel stikstofruimte binnen te halen.

Het ellebogenwerk doet het aanzien van de politiek geen goed

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het ellebogenwerk van overheden onderling doet het aanzien van de politiek geen goed. Het is een gevolg van ontbrekende regie en de keuze om stikstofruimte over te laten aan de markt, waar overheden vooral zelf gebruik van maken. Dit was niet nodig geweest als het Rijk de regie steviger naar zich toe had getrokken. Als zou worden gewerkt vanuit één overheid en een gezamenlijke en gedeelde aanpak.

Ondertussen hebben de PAS-melders nog geen zicht op legalisatie. Hun probleem zou opgelost kunnen zijn als de vrijgekomen stikstofruimte van de opgekochte boerenbedrijven voor verkeer- en waterstaat per direct wordt ingezet voor hun legalisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer