Ammoniakuitstoot De Marke 50 procent lager dan de norm

De gemiddelde uitstoot per dierplaats is op Agro-innovatiecentrum De Marke 6 kilo ammoniak per jaar, blijkt uit realtimemetingen. Dat is bijna de helft onder de norm van 11,8 kilo ammoniak die de sleuvenvloer zoals die op De Marke ligt volgens de Regeling ammoniak en veehouderij heeft.

Ammoniakuitstoot+De+Marke+50+procent+lager+dan+de+norm
© de Marke

De realtimemetingen op De Marke gebeuren in het kader van het Netwerk Praktijkbedrijven. Uit deze metingen blijkt dus dat de werkelijke ammoniakuitstoot 6 kilo ammoniak per dierplaats per jaar is. Dat is 49 procent onder de norm voor de sleuvenvloer met mestschuif zoals die op De Marke ligt en bijna 54 procent onder de ammoniakuitstoot van een traditionele melkveestal. Het systeem van de sleuvenvloer met mestschuif kan dus wel degelijk goed werken.

De veel lagere ammoniakuitstoot op De Marke wordt bereikt door een combinatie van meerdere gunstige factoren, zegt onderzoeker Robin Walvoort. 'Er is op De Marke veel aandacht voor een lage hoeveelheid ruw eiwit in het voer. Doel is om het ruweiwitgehalte onder de 150 gram per kilo te krijgen. Dit jaar ligt het nog wel op 150 gram, volgend jaar is het streven gericht op 145 gram, of 14,5 procent, per kilo droge stof.'


Optimale werking van mestschuif

Een andere belangrijke factor is een optimale werking van de mestschuif. Ten eerste ligt de frequentie van het schuiven hoog, met eens per drie kwartier. 'Ten tweede besteden we veel aandacht aan de rubbers', zegt Walvoort. 'Die vervangen we tijdig, zodat de schuif altijd optimaal werkt.'

Dat die optimale werking een aandachtspunt is, blijkt ook wel uit de vergelijking van de meetresultaten in de winter en zomer. In de winter is de emissie ruim onder de 6 kilo ammoniak, terwijl die in het voorjaar en de zomer bij hoge temperaturen stijgt, maar nog steeds flink onder de 11,8 kilo blijft.

De stijging bij hoge temperaturen komt volgens Walvoort omdat het enzym urease dat zorgt voor de omzetting naar ammoniak dan actiever is. Maar ook doordat het moeilijker is de vloer goed schoon te krijgen. 'In de zomer zijn de vloeren droger door de hoge temperatuur en omdat er minder dieren in de stal zijn.'


Testen met spoelen van vloer

Om de vloeren nog schoner te krijgen, start een proef met het spoelen van de vloer. Er wordt een druppelsysteem getest dat aan het dak boven de vloer hangt of een sproeisysteem op vloerniveau. De resultaten van het besproeien van de vloer op de Dairy Campus waren positief, daarmee kan de ammoniakemissie met bijna 40 procent omlaag.

Een andere factor die bijdraagt aan de lage ammoniakuitstoot vanuit de stal op De Marke is het aantal uren weidegang. Vorig jaar lag dat in totaal op 905 uur. Komend weideseizoen gaat De Marke proberen het verder op te voeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer