Van der Wal heeft onvoldoende zicht op aanvragen emissiearme stal

Stikstofminister Christianne van der Wal heeft onvoldoende zicht op het aantal vergunningen dat recent is verleend op basis van emissiearme stalsystemen en om hoeveel dieren het gaat. Dat stelt ze in antwoorden op Kamervragen van Laura Bromet (GroenLinks).

Van+der+Wal+heeft+onvoldoende+zicht+op+aanvragen+emissiearme+stal
© Swaans Beton

Van der Wal sluit niet uit dat Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ook voor andere stalsystemen beslist dat de toegewezen emissiefactoren niet met de vereiste zekerheid kunnen worden vastgesteld in het kader van de Wet natuurbescherming.

Volgens de stikstofminister zijn provincies bevoegd om te beoordelen of vergunningen kunnen worden verleend. Wel is zij in gesprek met provincies over wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de afdeling Bestuursrechtspraak. Het is niet aan haar om vergunningen te schorsen en provincies te verbieden om nog langer vergunningen te verlenen, geeft ze aan.


Niet aansprakelijk

De minister geeft aan dat de producenten van de emissiearme vloeren niet door de overheid aansprakelijk kunnen worden gesteld. Het is volgens haar niet duidelijk of door opzet of nalatigheid er schade wordt berokkend. 'Het is aan de koper van een emissiearm stalsysteem om de fabrikant eventueel aansprakelijk te stellen', meldt ze in haar antwoord op de Kamervragen.


Ook zal er geen subsidie worden teruggevraagd wanneer aan de subsidievoorwaarden wordt voldaan. Er zijn sinds 2020 in totaal drie openstellingen geweest van de innovatiemodule van de Subsidiemodules brongerichte
verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv). Die modules ondersteunden veehouders. In de eerste twee openstellingen is in totaal 43 miljoen euro aan subsidies verstrekt, van de derde openstelling is dit nog niet berekend, omdat die nog niet allemaal zijn beoordeeld.


Webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak

Nieuwe Oogst organiseert samen met Rabobank het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak. Als melkveehouder heb je een rol in gebiedsproces(sen) in jouw omgeving. Maar hoe vul je die rol in? En hoe kan gebiedsgerichte aanpak bijdragen aan het oplossen van stikstofproblemen in jouw regio? Onder meer over deze vragen gaan de gasten in gesprek. Ze delen hun ervaringen en vertellen wat het je bedrijf kan opleveren. Met medewerking van melkveehouders Corné Sijben en Harrold Liebeton, melkveehouder en gebiedsregisseur Albert van Burgsteden en Rabobank kring Friesland-directeur Jelmer Algra. Meld je aan voor het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak, 6 december van 20 tot 21.30 uur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer