Start boring vierde warmteput Agriport Middenmeer

De Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) is begonnen met de boring voor een vierde warmteput op Agriport A7 bij het Noord-Hollandse Middenmeer. Met de gewonnen aardwarmte worden de kassen op het bedrijventerrein van energie voorzien.

Start+boring+vierde+warmteput+Agriport+Middenmeer
© Agriport A7

Landbouwgedeputeerde Ilse Zaal gaf samen met directeur Robert Kielstra van ECW en wethouder Lilian Peters van Hollands Kroon het officiële startsein voor het project.

Al sinds 2013 wordt er aardwarmte gewonnen op Agriport. ECW realiseert nu een zogeheten vierde doublet, bestaande uit een productieput voor het oppompen van warm water en een injectieput die het water terugvoert naar dezelfde aardlaag op 2,5 km diepte. Zaal stelde dat daarmee weer een belangrijke vervolgstap is gezet voor de verdere verduurzaming van de glastuinbouw in Noord-Holland Noord.

Gasbesparing

De tuinders op Agriport hebben door de hoge energieprijzen in 2022 circa 30 procent minder warmte gebruikt dan voorgaande jaren, zo werd tijdens de officiële start gememoreerd. Het heeft een gasbesparing opgeleverd van circa 40 procent ten opzichte van 2020.

Eerder deze maand maakte de provincie bekend 8 miljoen euro beschikbaar te stellen voor aanvullend onderzoek naar de potentie van aardwarmte. Gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam kunnen met het geld gebiedsgericht seismisch onderzoek laten uitvoeren.


Onuitputtelijk

Energiegedeputeerde Edward Stigter ziet aardwarmte als een onuitputtelijke energiebron. 'We weten door een eerste inventarisatie van de ondergrond in Noord-Holland dat verschillende plekken hiervoor geschikt zijn. Dat is nu aanleiding voor verdiepend onderzoek.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer