Vonk-docent: 'Videogames kunnen studenten motiveren'

Computerspellen hebben de potentie studenten extra te motiveren. Daarvan is veehouderijdocent Sijbren Mulder van onderwijsinstelling Vonk in Alkmaar overtuigd. Vorige week stond er een Farming Simulator opgesteld in de centrale hal.

Vonk%2Ddocent%3A+%27Videogames+kunnen+studenten+motiveren%27
© Bert Hartman

De Farming Simulator-opstelling was een project van Greenport Noord-Holland Noord, LTO Noord, Tech@Connect en financieel ondersteund door provincie Noord-Holland. 'De jongens en meiden waren er bijna niet achter vandaan te slaan', lacht Mulder.

Eerder stond de simulator bij Vonk in Schagen, ook voor een challenge. 'Altijd leuk zo'n competitie-element', vindt Mulder. 'Maar nog veel liever zou ik zien dat er lesmodules worden verwerkt in het spel. Ik denk dan aan vakken als veiligheid, voeding en gezondheid.'

Zelf volgt Mulder een Master 'serious gaming' om de potentie van computerspellen onder andere in het onderwijs te leren kennen. Hij is landelijk actief als vertegenwoordiger in de stuurgroep agricluster veehouderij en merkt dat meer collega's graag de kansen willen onderzoeken om computerspellen in te zetten in de lessen.

We staan aan het begin van een nieuwe ontwikkeling die het hele onderwijs kan veranderen

Michael Alderwegen, projectmanager Tech@Connect

Dan is het wel zaak dat er extra middelen beschikbaar komen, stelt Mulder. Hij denkt aan overheden, maar ook aan het agrarisch bedrijfsleven. 'En het zou goed zijn om niet alleen bij docenten te peilen welke mogelijkheden ze zien, maar ook aan de studenten te vragen wat ze aanspreekt.'


Tien jaar speelervaring

In Alkmaar nemen we gelijk de proef op de som als Mulder er enkele studenten bijhaalt die zich voor een stageterugkomdag hebben gemeld. Niels Druif uit Midwoud, Mike van der Hulst uit Zuidschermer en Max Limmen uit Spanbroek zijn alle drie al langer bekend met de Farming Simulator. Sommigen hebben zelfs al meer dan tien jaar speelervaring. Druif: 'Hier is de opstelling wel groter, zo met de sturen en de uitgebreide bedieningspanelen. Thuis voer ik de meeste handelingen uit via het toetsenbord.'

Van der Hulst heeft het allemaal naar eigen inzicht ingesteld. 'Om de zoveel jaar komt er een nieuwe versie uit, vaak met enkele nieuwe toepassingen. Zo blijft het interessant om te spelen.' Zijn klasgenoot Limmen knikt instemmend: 'En dan zijn er nog de mods, aanvullende toepassingen die door spelers zelf worden gebouwd om het spel aantrekkelijker of realistischer te maken. Met de jaren heb ik er ook wel handigheid in gekregen om daar zelf aanpassingen in te maken.'


Tekst gaat verder onder video.

Mulder glundert: 'Dat laat voor mij in elk geval zien dat er zeker potentie in zit. En dat het jongeren kan motiveren om spelenderwijs dingen te leren. Wetenschappelijk onderzoek wijst sowieso uit dat de lesstof dan veel beter blijft hangen. De uitdaging is om bestaande lesmodules in het spel op te nemen.'


'Het moet wel leuk blijven'

Druif plaatst wel een kanttekening. 'De Farming Simulator is voor mij vooral ook bedoeld om lekker trekker te kunnen rijden. Het moet wel leuk blijven om te spelen.' Mulder knikt. Die aanbeveling moet zeker worden meegenomen.

Alle drie hebben ze trouwens ook al de nodige ervaring met echte landbouwmachines. Limmen: 'Op mijn 9de heb ik mezelf op de simulator geleerd om met grote aanhangers achteruit te rijden. Helemaal vergelijkbaar met het werken op het land is het natuurlijk niet. Dat komt ook doordat nog niet alles is na te bootsen, zoals het gedreun van machines, oneffenheden in het land en de hydraulische aandrijving van sommige werktuigen.'

Behalve de technische kant, zou Mulder ook graag wat extra managementtools opnemen in het spel. 'Bijvoorbeeld het samenstellen van het voerrantsoen. Op het mbo werken de studenten met een tabellenboek, maar door er een spelelement aan toe te voegen, kan ik me voorstellen dat veel informatie beter beklijft. Bijvoorbeeld als de speler goede besluiten neemt, ook de fictieve melkproductie omhooggaat en de spelers dus hoger scoren en zo bijvoorbeeld een level verder komen in het spel.'


Farming Simulator als publiekstrekker op open dag

Naast de didactische voordelen van 'serious gaming', ziet docent Sijbren Mulder ook kansen om meer studenten te trekken. Hij merkte dat tijdens de open dag, toen de Farming Simulator een van de grote publiekstrekkers was. Mulder: 'Dat is mooi, want we hebben veel te bieden. Onze mbo-studenten Veehouderij hebben hier na hun diploma bijna een baangarantie. Het werk ligt voor het oprapen. Niet voor niks trekken we nauw samen op met diverse bedrijven, zoals AB Vakwerk met een speciale leerweg. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot. Hiermee kunnen we punten scoren en onderwijs op maat bieden.'


Michael Alderwegen, projectmanager Tech@Connect
Michael Alderwegen, projectmanager Tech@Connect © Eigen Foto

'Competitie-element stimuleert om kennis te vergaren'


De ontwikkeling van lesprogramma's met computergames kan een grote vlucht nemen. Op het TekPark in Den Helder worden jongeren zo al warm gemaakt voor de zeven werelden van techniek.

Projectmanager Michael Alderwegen is als officier bij de Koninklijke Marine gedetacheerd bij Tech@Connect om technische beroepen te promoten. Voor defensie, maar bijvoorbeeld ook voor de landbouw, bouw, metaal en duurzame energie. 'Sectoroverstijgend. Dat biedt kansen voor mooie kruisbestuivingen.'
Hoe is contact met LTO Noord gelegd?

'Via de Greenport Noord-Holland Noord. We zijn allebei netwerkorganisaties die in Noordkop actief zijn. En allebei zoeken we naar jong talent voor onze achterban. Het is goed om samen op te trekken, in plaats van elkaar vliegen af te vangen. LTO heeft het actief opgepakt en met succes subsidie aangevraagd bij de provincie.'


Wat is jullie ervaring met games?

'Dat het daarmee heel goed lukt om jeugd te interesseren. We zien dat aan de Farming Simulator die we nu uitlenen, maar die dus ook een plek heeft op het TekPark. Maar ook een spel als Counter Strike, dat we inzetten om leiderschap te trainen en waarbij de spelers defensiesystemen leren doorgronden. Het competitie-element stimuleert om kennis te vergaren. We merken dat jongeren er ook in hun vrije tijd mee verder gaan om beter te worden.'


Kunnen er lesmodules in zulke games worden verwerkt?

'De mogelijkheden zijn eindeloos. Veel hangt af van de input van de docenten. Het mooie is dat de simulator meer is dan alleen een 'driving game'. Het gaat ook om ondernemerschap. Wie het efficiëntst zijn land bewerkt, verdient fictief het meeste geld en scoort het hoogst.'


Krijgt de Farming Simulator een vervolg?

'Zeker, ook gezien het enthousiasme bij de scholen. Vonk heeft al aangegeven er meer mee te willen doen. Wij kunnen de simulator uitlenen aan de diverse vestigingen om verder te zoeken naar mogelijkheden om het spel frequenter in te zetten.'


Kortom: gaming heeft de toekomst?

'We staan aan het begin van een nieuwe ontwikkeling die het hele onderwijs kan veranderen. Het kan ook een positief effect hebben op docenten, die merken dat hun leerlingen gemotiveerder zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer