Alkmaar wil landbouwverkeer toelaten op provinciale wegen

Gemeente Alkmaar wil landbouwverkeer toestaan op provinciale wegen. Dat moet om gevaarlijke situaties te voorkomen op smalle polderwegen en in de Noord-Hollandse stad. Ook kunnen met die ingreep kwetsbare dijken worden ontlast.

Alkmaar+wil+landbouwverkeer+toelaten+op+provinciale+wegen
© Jan Jong

Alkmaar heeft al enkele jaren ervaring met landbouwmachines op de randweg, nadat daarvoor een ontheffing is afgegeven vanwege de renovatie van de Leeghwaterbrug. Recenter werd als omleiding voor de reconstructie van de N243 landbouwverkeer toegelaten op N242. Dit tot volle tevredenheid van het gemeentebestuur.

Loonwerkersorganisatie Cumela en LTO Noord dringen al langer aan op het permanent toestaan van trekkers op de ringweg. Daarmee hoeven ondernemers minder ver om te rijden en wordt voorkomen dat ze dwars door de stad rijden, wat voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgt.


Voortrekkersrol

LTO Noord-bestuurder en bollenteler Jan Willem Apeldoorn in Egmond-Binnen is blij met de voortrekkersrol van gemeente Alkmaar. 'De pilot op de ring heeft bewezen hoe goed het werkt. De doorstroming bleef goed en er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest. Hopelijk hebben provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat oog voor de argumenten van de gemeente.'

Dat laatste zou Hero Dijkema, beleidsmedewerker verkeer en vervoer bij Cumela, ook toejuichen. 'We hebben inmiddels voldoende ervaring op de randweg en de N242 om te kunnen constateren dat de verkeersveiligheid er bij gebaat is als er minder landbouwmachines door woonkernen hoeven te rijden.'


Nieuwe inzichten

Groentekweker Niels Zuurbier in Heerhugowaard hoopt net als zijn collega Apeldoorn dat provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat tot nieuwe inzichten komt. 'De meeste ongelukken gebeuren in de bebouwde kom. Gelukkig ziet de lokale politiek dat nu ook in.'

Als LTO-bestuurder was Zuurbier jarenlang betrokken bij de gesprekken. 'De nieuwe verkeerswet schrijft voor dat landbouwverkeer in principe van N-wegen gebruik mogen maken. Dit is de kans om door te pakken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer