Texel haalt teugels aan bij boerderijcampings

De gemeente Texel wil strenger toezien op de regels voor de verblijfsrecreatie op het eiland. Met name het kamperen bij de boer ligt onder een vergrootglas.

Texel+haalt+teugels+aan+bij+boerderijcampings
© Evalien Weterings

Volgens voorzitter Arnold Langeveld van LTO Noord op Texel meet de gemeente met twee maten. 'Zonder effect, want de druk van toeristen op het eiland wordt zeker niet veroorzaakt door de agrarisch ondernemers. We verzorgen als landbouw nog geen 4 procent van het totale recreatieaanbod. En die aantallen liggen sowieso vast.'

Het maximumaantal bedden op Texel ligt al jaren vast op 47.000. 'Daar komt het eiland bij lange na nog niet aan', stelt Langeveld. Toch overheerst het gevoel van toenemende drukte. Zodoende wil de gemeente ingrijpen met een nieuwe Toekomstvisie Toerisme. 'Het is trouwens een utopie om te denken dat het ooit rustiger wordt op het eiland. Daarvoor heeft Texel simpelweg te veel moois te bieden.'

Veel beter is het om goed op de extra toestroom te anticiperen, vindt Langeveld. 'Om daar waar overlast dreigt, in te grijpen. En Texel heeft juist dankzij die toeristen de faciliteiten van een middelgrote stad.'

In een gesprek met recreatiewethouder Rikus Kieft (GroenLinks) heeft Langeveld eerder deze week zijn bezwaren kenbaar gemaakt. Ook het voornemen van de gemeente om het aantal tenten en caravans op boerderijcampings met drones te inventariseren, doet afbreuk aan het vertrouwen op een eerlijke benadering. 'Het was een goed gesprek dat niet tot concrete toezeggingen heeft geleid. Daar wil ik me wel hard voor maken, want ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid.'


Behoeften van toeristen veranderen

Dat geldt ook voor Klaas Uitgeest, die naast een bloembollenkwekerij samen met zijn moeder Ingrid en vriendin Sabine een camping runt bij De Koog. 'De behoeften van toeristen veranderen. Er is meer vraag naar luxere onderkomens, waaronder de ingerichte tenten. Op zich zorgen die ook niet voor extra druk of meer bebouwing. Want als het seizoen is afgelopen, breken we ze af, om ze pas weer op te bouwen als het nieuwe seizoen begint. Desondanks staan ze ter discussie.'

Woensdag besprak de gemeentelijke commissie de toerismevisie. Langeveld: 'Daar hebben we ingesproken en gesteld dat Texel moet stoppen met het zoeken van kruimels die er niet zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer