Broedsucces grutto te laag in Noord-Holland

Het broedsucces van de grutto was afgelopen weidevogelseizoen te laag in Noord-Holland. Vermoedelijke oorzaken zijn: het weidevogelbeheer ligt niet op het juiste perceel, veel predatie en de weersomstandigheden. Dat meldt agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken na het uitvoeren van tellingen.

Broedsucces+grutto+te+laag+in+Noord%2DHolland
© Burt Sytsma Photography

Voor de grutto is het broedsucces (Bruto Territoriaal Succes) 38 procent en voor de tureluur 64 procent. Voor de instandhouding van de weidevogelpopulatie is een BTS nodig van 65 procent. In 2023 start een nieuwe zesjarige periode van het stelsel voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).

In het ANLb nemen boeren maatregelen die de kwaliteit van natuur en landschap verbeteren. Water, Land & Dijken zorgt voor de uitvoering hiervan en maakt de beheerafspraken met boeren. 'Het beheer gaan wij in 2023 nog effectiever inzetten. In gebieden waar veel vogels broeden, zal meer beheer worden ingezet dan in gebieden waar nog maar weinig vogels aanwezig zijn', stelt projectleider van natuurvereniging Water, Land & Dijken Martine Bijman.

Voor het komend seizoen wil de agrarische natuurvereniging veertig extra plasdraspompen aanschaffen. Dat is volgens haar ideaal voor weidevogels als de grutto. 'Doordat de bodem zacht wordt van het water, kunnen de vogels er voedsel als bijvoorbeeld wormen vinden zonder dat ze gestoord worden door predatoren, voor wie het natte gebied nagenoeg ontoegankelijk is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer