Bollensector vraagt gemeente Bergen om verplaatsingsruimte

De KAVB en LTO Noord vragen de Noord-Hollandse gemeente Bergen om verplaatsingsruimte aan te wijzen voor de bollenteelt. Dat moet om te voorkomen dat het bollenareaal in het gebied nog verder slinkt.

Bollensector+vraagt+gemeente+Bergen+om+verplaatsingsruimte
© Nieuwe Oogst

In een brief aan de gemeente constateren de organisaties dat het areaal de afgelopen twee decennia is afgenomen met bijna 200 hectare tot zo'n 760 hectare. Daarmee is de kritische grens absoluut bereikt.

Door de extra natuurambities, met name in de binnenduinrand en het vigerende beleid voor de teeltvrije zones, komt de ruimte voor de bollen in de gemeente nog verder onder druk te staan. Om daar tijdig op te anticiperen, zou de gemeente geschikte verplaatsingsruimte moeten vinden.


Ideaal startmoment

De aangekondigde uitwerking van de Omgevingsvisie is daar het ideale startmoment voor, melden de organisaties. Zeker in combinatie met de start van de gebiedsprogramma's in de binnenduinrand. Hoog tijd voor een gebiedsinventarisatie, zoals die al eerder door gemeente Bergen zelf is toegezegd. Ook om tijdig kwantitatief, maar vooral ook kwalitatief goede bollengronden te kunnen reserveren.

De organisaties geven in de brief aan te beseffen dat er bestuurlijke durf nodig is om ruimtelijk 'buiten de bestaande lijntjes te kleuren'. Daarbij is het van belang om oog te hebben voor de bestaande agrarische structuur.

Als er voldoende compensatieruimte is, dan behoort herschikking van bedrijven in het bollenconcentratiegebied tot de mogelijkheden, aldus de KAVB en LTO Noord. 'We bieden aan om samen met de gemeente en provincie een toekomstperspectief voor de bloembollenteelt uit te werken, waarbij borging van het huidige bollenareaal centraal staat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer