Adema verwijt Wojciechowski getreuzel met nationaal plan

Van de kritiek die EU-Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski vorige week had op de Nederlandse landbouw is weinig overeind gebleven. Op de maandelijkse EU-landbouwraad verweet landbouwminister Piet Adema hem maandag dat hij de Nederlandse boeren onnodig lang in onzekerheid heeft gehouden over hun bedrijfsvoering komend jaar.

Adema+verwijt+Wojciechowski+getreuzel+met+nationaal+plan
© Europese Unie 2022

Wojciechowski uitte vorige week zijn bedenkingen over de hoge milieubelasting van de intensieve Nederlandse landbouw. Hij bracht dit in verband met het uitblijven van zijn goedkeuring van het Nationaal Strategisch Plan (NSP), waarmee Nederland nationale accenten kan leggen binnen het Europese landbouwbeleid.


Maandag tijdens de EU-landbouwraad keerde de Poolse EU-bestuurder op zijn schreden terug en gaf aan dat hij de Nederlandse voorstellen dinsdag gaat bespreken in de vergadering van de EU-commissarissen. Hij voegde daaraan toe dat hij het Nederlandse NSP goed zou keuren. Een reden waarom hij dat niet al een paar maanden eerder deed, bleef echter uit. Wojciechowski erkende daarmee dat er inhoudelijk weinig valt op te merken aan de Nederlandse voorstellen.


Milieuschade

Van de landbouwcommissaris is bekend dat hij vindt dat de veestapel in Nederland te groot is vergeleken met het aantal beschikbare hectares en dat Nederland te weinig doet tegen de milieuschade die daardoor volgens hem ontstaat.

Eerder dit jaar zinspeelde Wojciechowski op de mogelijkheid dat Nederland de argumenten van 'dierenwelzijn' en 'meer leefruimte in stallen' zou kunnen gebruiken om EU-subsidie aan te vragen voor verkleining van de veestapel. Daarvoor is in het Nederlandse NSP niet gekozen.


2023 overgangsjaar

Adema nam bij de opening van de vergadering met zijn Europese collega's als eerste het woord. Hij hield Wojciechowski voor dat de Nederlandse inzet erop gericht is om de afspraken in het GLB na te komen en dat hij het niet op details wil laten vastlopen. Eerder heeft Nederland al moeten besluiten van het eerste GLB-jaar 2023 een 'overgangsjaar' te maken, omdat de boeren door het Brusselse getreuzel zo laat wisten waar ze volgend jaar aan toe zijn.

Verscheidene andere EU-ministers spraken ook in beleefde bewoordingen hun verbazing uit over het Brusselse getreuzel met de goedkeuring van het Nederlandse NSP waarover Den Haag en Brussel eind september al een inhoudelijk akkoord bereikte.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer