Wojciechowski: 'Veestapel verkleinen met EU-premie'

Landen die hun veestapel willen inkrimpen, zouden een beroep kunnen doen op EU-subsidies voor verbetering van dierenwelzijn. In de nieuwe eco-regelingen voor biodiversiteit en dierenwelzijn is EU-geld vrijgemaakt om de leefruimte voor dieren uit te breiden. Dat meldt landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski.

Wojciechowski%3A+%27Veestapel+verkleinen+met+EU%2Dpremie%27
© Europese Unie

Hoewel zijn 'observation letter' over de ingediende nationale strategische plannen (nsp's) voor het nieuwe landbouwbeleid niet formeel op de agenda stond, zei Wojciechowski dat hij dinsdag met zeker vijf ministers bilaterale gesprekken heeft gevoerd. Hij reageerde daarmee op vragen van verslaggevers, na afloop van de LNV-ministersvergadering, afgelopen dinsdag in Brussel.

De landbouwcommissaris zei niet met welke ministers hij in de wandelgangen sprak. Uit eerdere nationale mediaberichten is echter wel duidelijk geworden dat in agrarische kringen in net name Duitsland, Zweden, Frankrijk, Polen en Spanje zijn 'aanbevelingen' niet goed vielen.


Steun voor Europese koers

Landbouwminister Henk Staghouwer zei na afloop tegen Nederlandse verslaggevers dat de nsp's niet op de agenda stonden en niet waren besproken. Hij benadrukte dat Nederland de ingezette koers van de Europese Commissie voor de Green Deal en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid steunt.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Wojciechowski wees erna afloop op dat veel van de ingediende nsp's waren ingediend voor het uitbreken van de Russische oorlog tegen Oekraïne. De voedselsituatie staat er volgens hem nu heel anders voor. Bovendien leidt de kostenstijging tot de noodzaak voor actualisering en aanpassing. Dat geldt niet voor enkele landen, maar voor alle 27 lidstaten, merkte hij op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer