Adema verwacht groen licht voor nationaal plan

Nederland wacht als laatste EU-lidstaat nog op Brusselse goedkeuring voor het Nationaal Strategische Plan (NSP). Landbouwminister Piet Adema ziet daarin echter geen signaal dat de Europese Commissie met nieuwe eisen komt.

Adema+verwacht+groen+licht+voor+nationaal+plan
© Europese Unie 2022

Het is een opmerkelijke gang van zaken. Nederland diende in december 2021 als een van de weinige EU-landen voor de deadline het concept-NSP in, maar wacht als enige lidstaat nog op groen licht. Dit ondanks dat er maandenlang is overlegd met EU-ambtenaren over de voorstellen en er op verzoek aanpassingen zijn gedaan. Eind september werd het NSP dan ook formeel ingediend. Sindsdien zijn er vanuit Brussel geen aanvullende bezwaren meer gekomen.

Brussel moet voor uiterlijk 30 december formeel laten weten of het akkoord gaat met het Nederlandse NSP. Daarmee kan Den Haag nationale accenten leggen in het landbouwbeleid. In totaal hangt aan de maatregelen in het NSP voor onder meer ecoregelingen een subsidiepot van 4,7 miljard euro.

Het uitblijven van de goedkeuring viel deze week samen met kritische uitlatingen van EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski (foto) over de Nederlandse landbouw. De politieke nieuwssite Politico schrijft dat Wojciechowski extra kritisch is op Nederland vanwege de milieubelasting van de landbouw in ons land. Hij noemt de prestaties van de Nederlandse landbouw daar ‘een succesverhaal’, maar plaatst daar kanttekeningen bij. ‘Het creëert problemen voor milieu, klimaat en biodiversiteit.’


Bijdrage Green Deal

Een andere reden voor vertraging kan zijn dat de Poolse EU-commissaris ontevreden is over de inzet die Nederland levert voor de Europese Green Deal. Als groot landbouwland zou die bijdrage van Nederland groter moeten zijn.

Het is bekend dat de Poolse EU-commissaris een voorstander is van wat hij zelf ‘kleine familiebedrijven’ noemt. In debatten zet hij zich vaak af tegen ‘industriële landbouw’. Hij lijkt de Nederlandse boeren ook onder die laatste groep te scharen.

Het politieke binnenbrandje leek donderdag dermate dreigend dat zelfs een woordvoerder van EU-voorzitter Ursula von der Leyen erop moest reageren. Volgens deze Eric Mamer staat niets goedkeuring van het Nederlandse NSP in de weg.

Landbouwminister Adema heeft dezelfde verwachtingen. Hij ontmoet Wojciechowski dit weekeinde bij een landbouw- en visserijoverleg. ‘Ik zal hem persoonlijk vragen naar de achtergrond van zijn opmerkingen’, zei de bewindsman tegen de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer