Vertraging Nationaal Strategisch Plan om 'verwevenheid met andere trajecten'

Nederland heeft bij de Europese Commissie nog geen definitief Nationaal Strategisch Plan (NSP) voor het nieuwe Europese landbouwbeleid ingediend. Landbouwminister Henk Staghouwer meldt aan de Tweede Kamer dat er sprake is van 'verwevenheid met andere trajecten'.

Vertraging+Nationaal+Strategisch+Plan+om+%27verwevenheid+met+andere+trajecten%27
© Dirk Hol

Staghouwer noemt daarbij onder meer het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn, het Nationaal Programma Landelijk Gebied en de inmiddels afgelopen derogatie. Ook noemt hij als argument dat de Europese Commissie 'meer inzicht heeft gevraagd in de nationale plannen die Nederland voor de landbouw voorziet'. Met andere woorden: de commissie wil eerst weten hoe het zit met stikstofvervuiling, biodiversiteit en verkleining van de veestapel.

Eerder verwachtte Staghouwer de Nederlandse Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)-invulling voor de zomer te kunnen indienen.


Staghouwer geeft aan dat hij het in de zomer op hoofdlijnen met de Europese Commissie eens wil worden. 'Maar de verwerking van de uitkomsten van de onderhandeling en de technische details in het plan nemen naar verwachting meer tijd in beslag', schrijft hij aan de Tweede Kamer. 'De definitieve indiening van het aangepaste NSP is daarom pas in september haalbaar. De formele goedkeuring door de commissie zal daarna nog enkele weken in beslag nemen.'


Een jaar uitstel

Ook andere EU-landen overleggen nog met Europese Agri-ambtenaren over de details van hun NSP's. Zij vinden dat de invoering van het nieuwe landbouwbeleid met een jaar moet worden uitgesteld. Sommige landen stellen dat Europese klimaat- en milieudoelstellingen worden afgewenteld op de landbouwsector, zonder dat daar voldoende financiële vergoedingen tegenover staan.

Zdenek Nekula, de nieuwe Tsjechische voorzitter van de Europese raad van landbouwministers, wil niet dat het nieuwe GLB op het allerlaatste moment wordt uitgesteld. Dat leidt volgens hem alleen maar tot meer onzekerheid en onduidelijkheid bij boeren. Wel heeft de agrarische sector NSP's nodig die per land voldoende flexibel zijn, benadrukt hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer