Adema ziet 2023 als leerjaar voor nieuw GLB

Het Nederlandse Nationaal Strategisch Plan (NSP) voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is definitief ingediend bij de Europese Commissie. De formele goedkeuring wordt deze maand verwacht. Landbouwminister Piet Adema ziet door vele wijzigingen in het nieuwe GLB 2023 als een leerjaar.

Adema+ziet+2023+als+leerjaar+voor+nieuw+GLB
© Dirk Hol

Het nieuwe GLB gaat per 1 januari in en duurt tot en met 2027. Met de wijzigingen wordt in de Europese landbouwpolitiek een verschuiving beoogd die aansluit bij de opgaven voor klimaat en milieu. De NSP’s worden ingezet om internationale afspraken over klimaat en milieu te vertalen naar nationale maatregelen.


Het beloningssysteem in het nieuwe GLB richt zich op het ondersteunen van boeren die actief bijdragen aan de gewenste transitie in de landbouw. ‘Een belangrijk uitgangspunt in het nieuwe GLB is dat er een omslag wordt gerealiseerd van het sturen op het naleven van regels naar het belonen van prestaties voor maatschappelijke diensten. Deze omslag vraagt veel van zowel de boeren en collectieven als de uitvoering bij de overheid. Daarom vind ik het belangrijk om boeren te helpen deze omslag te maken’, meldt Adema in een maandag verschenen Kamerbrief.

De invoering van het nieuwe GLB liep veel vertraging op. Daarbij was Nederland ook nog eens laat met het indienen van de NSP’s door het uitbreken van de stikstofcrisis. Adema beseft zich dat hierdoor onzekerheid is ontstaan bij boeren en collectieven.


Maximale flexibiliteit

‘Er zijn mogelijk reeds wintergewassen ingezaaid en bestellingen voor pootgoed geplaatst. Daarom wil ik voor dit nieuwe stelsel het jaar 2023 zien als leerperiode. Waar het kan wil ik meedenken met boeren en oplossingen zoeken ingeval de aanpassingen in het GLB-stelsel of de late voorbereiding erop voor problemen zorgen. Ik streef hierbij naar maximale flexibiliteit', schrijft Adema.

In het GLB zitten ook de nodige veranderingen. Adema snapt dat boeren daaraan moeten wennen. Daarbij zijn de voorwaarden laat bekend geworden waardoor de tijd voor voorbereiding beperkt is. In het eerste jaar zullen bij het niet voldoen aan nieuwe voorwaarden of conditionaliteiten in principe waarschuwingen worden gegeven, geen sancties. ‘Dit geeft de kans te wennen aan het systeem. Daarmee hoop ik dat boeren met vertrouwen gaan meedoen aan het GLB’, schrijft de minister.

Voor een overzicht van de veranderingen in het nieuwe GLB heeft de RVO deze speciale website gelanceerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer