Aeres Hogeschool start onderzoek met Lely Vector

Aeres Hogeschool gaat de voordelen onderzoeken van automatisch voeren van koeien met de Lely Vector. Het onderzoek vindt plaats op Aeres Farms, de praktijklocatie van onder meer de hogeschool in het Flevolandse Dronten. Het onderzoek duurt twaalf weken.

Aeres+Hogeschool+start+onderzoek+met+Lely+Vector
© Aeres Hogeschool Dronten

De Lely Vector is een automatisch voersysteem dat sinds 2012 op de markt is. Het voersysteem bestaat uit een voerkeuken met een voergrijper en meng- en voerrobot. De meng- en voerrobot is een autonoom voertuig dat automatisch een zelf gemengd rantsoen kan voeren. Het praktijkbedrijf van Aeres is tijdelijk uitgerust met een Lely Vector en voerkeuken.

De Vector meet de voerhoogte van een specifieke groep dieren en weet zo wanneer het rantsoen moet worden aangevuld. Daardoor ligt er altijd voldoende vers voer aan het voerhek. Om de voordelen van de Vector te onderzoeken ten aanzien van de dierprestaties en diergedrag, wordt dit systeem door de onderzoekers van Aeres Hogeschool vergeleken met eenmaal daags voeren met de mengwagen en door de aanschuifrobot.


SmaxTec en SenSoor

De melkkoeien die meedoen in het onderzoek zijn gehuisvest in een open front ligboxenstal en uitgerust met sensoren, zoals de SmaxTec en SenSoor. Ze worden automatisch gemolken. Hier worden ze doorgaans eenmaal daags gevoerd door een Strautman voermengwagen. Het voer wordt meerder keren per dag aangeschoven met een Lely Juno-aanschuifrobot.

Om de voordelen van automatisch voeren te onderzoeken, wordt drie weken voeren met de voermengwagen afgewisseld door drie weken voeren met de Lely Vector. Dit proces wordt één keer herhaald. Tijdens het onderzoek verzamelen de onderzoekers informatie over de droge stof opname door dagelijks de voeropname vast te leggen en drogestofmonsters van het voer te nemen.

Aeres Hogeschool Dronten analyseert wat het effect is van het automatisch voeren op: (1) de voeropname, (2) de melkproductie, (3) de activiteit, (4) de pens pH en (5) het bezoekgedrag aan de melkrobot. Over het doel van het onderzoek geeft Joost Alssema van Lely Benelux aan: 'Waar we in de praktijk al een aantal jaren de voordelen zien van het continu aanbieden van vers voer, willen we de effecten van het Vector automatisch voersysteem met dit onderzoek ook wetenschappelijk aantonen en onderbouwen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer