Vogelgriep bij Aeres in Barneveld

Op Aeres MBO, een onderwijsinstelling voor dierverzorging in Barneveld, is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 1.250 kippen en watervogels op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Door een uitbraak in Duitsland geldt in Drenthe en Overijssel een vervoersverbod.

Vogelgriep+bij+Aeres+in+Barneveld
© Twan Wiermans

In de 1 kilometerzone ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt gescreend op vogelgriep en daarnaast de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 29 andere pluimveebedrijven. Ook deze zullen worden gescreend op vogelgriep en de komende veertien dagen intensief worden gemonitord.

In het 10 kilometergebied liggen 258 andere bedrijven. In totaal geldt per direct het vervoersverbod dus voor 288 bedrijven. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Tekst gaat verder onder kaart.

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor noodzakelijke bezoekers geldt een doucheverplichting. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook is in tien regio’s, waaronder de regio waar deze besmette inrichting in ligt, de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. In deze regio’s geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels. Deze worden naar binnen gebracht, behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels.

Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, geldt een afschermplicht. Net als voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.


Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op deze locatie in Barneveld wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen.

Door een uitbraak van vogelgriep in het Duitse plaatsje Laar, vlak over de grens bij Gramsbergen en Coevorden, geldt in delen van Drenthe en Overijssel een vervoersverbod. Een deel van het gebied valt zelfs binnen de 3 kilometerzone van de uitbraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer