Ron Methorst: 'Met inspiratiegids student ondersteunen bij overname'

Aeres Hogeschool ontwikkelt een inspiratiegids 'vieren en waarderen' om studenten te ondersteunen in de communicatie rond bedrijfsovername. Wanneer boerenfamilies meer stilstaan bij wat goed gaat, helpt dat om vroegtijdig het gesprek over hun plannen aan te gaan, verwacht lector omgevingsinclusief ondernemen Ron Methorst.

Ron+Methorst%3A+%27Met+inspiratiegids+student+ondersteunen+bij+overname%27
© Ron Methorst

Waarom komen jullie met de inspiratiegids 'vieren en waarderen'?

'Met de gids willen we positieve aspecten belichten rond overname. Er is iets te vieren. Overname is een mooi proces van een gezin dat met een bedrijf een nieuwe fase ingaat. En er is ook iets te waarderen. De seniorgeneratie heeft iets opgebouwd en er is nieuwe energie van de juniorgeneratie om de toekomst in te gaan.'

Na de oogst een biertje drinken zorgt ervoor dat je niet alleen over zorgen praat

Ron Methorst, lector omgevingsinclusief ondernemen Aeres Hogeschool

Wat kan er zoal worden gevierd?

'Door na de grasoogst of na het zaterdagwerk samen een biertje te drinken. Na het ondertekenen van een maatschapscontract is het mooi om samen uit eten te gaan of een personeelsfeest te houden. Dat gebeurt al, maar mag meer gebeuren. Het is belangrijk om de mooie momenten te markeren. Dat zorgt ervoor dat je niet alleen over zorgen praat. Er gaan ook veel dingen goed op een agrarisch bedrijf.'


Willen jongeren nog wel het bedrijf overnemen gezien de ontwikkelingen in de sector?

'Je zou het niet verwachten, maar het aantal aanmeldingen voor de opleiding veehouderij in Dronten is met 250 studenten een record. Driekwart van deze jongeren heeft thuis een bedrijf en wil dat overnemen.'


Deze studenten maken overnameplannen. Wat valt hierin op?

'Jaarlijks leveren 150 studenten een overnameplan in, vaak met een maatschapscontract dat toen om fiscale redenen is opgesteld. Met dat contract kunnen zij niet het bedrijf overnemen. Tegen de vrije waarde kan niemand dat.'


Wat moet er gebeuren?

'Het is belangrijk dat deze contracten worden geüpdatet. Het overnameproces is complex en dat wordt vaak onderschat. Is er bijvoorbeeld rekening gehouden met broers en zussen? Een overname schuurt altijd. Iedereen moet wat inleveren. Dat is geen drama. Daar komen families doorheen. Het wordt gemakkelijker als je het erkent en het gesprek daarover aangaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer