Dalende koopkracht drukt in 2023 op afzetprijzen agrarische sector

Het nieuwe jaar wordt zwaarder voor boeren en tuinders dan 2022. De enorme kostenstijgingen voor energie, veevoer en kunstmest werden dit jaar voldoende gecompenseerd door hogere afzetprijzen. In 2023 kunnen prijsbewuste consumenten zorgen voor een dalende vraag en daarmee de prijzen onder druk zetten, concludeert ABN Amro in een nieuw rapport.

Dalende+koopkracht+drukt+in+2023+op+afzetprijzen+agrarische+sector
© Twan Wiermans

De kostenstijgingen konden dit jaar niet in alle agrarische subsectoren evengoed worden opgevangen. Ook bestaan er tussen bedrijven grote verschillen. De kostenstijgingen lijken inmiddels goeddeels over hun hoogtepunt heen. Dit wil overigens niet zeggen dat deze inkoopprijzen de komende periode weer normaliseren. Naar verwachting blijven ze hoog.


De agrarische sector krijgt volgend jaar te maken met nog een grote kostenstijging. Dit als gevolg van de stijging met 10 procent van het minimumloon en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt.


Melkprijs

Sommige subsectoren hebben de sterke kostenstijgingen goed weten te maken door hogere afzetprijzen te bedingen. Zo ligt de prijs van melk dit jaar gemiddeld zo'n 50 procent boven die van vorig jaar, wordt voor tomaten gemiddeld 15 procent meer betaald en ligt de eierprijs zo'n 20 procent boven het niveau van eind 2021.

Veel van deze agrarische producten namen in de loop van het jaar steeds sterker in prijs toe. Zo steeg de prijs van scharreleieren volgens Wageningen University & Research in september met liefst 80 procent. Deze stijgingen maken niet alleen de hogere kosten goed, maar zorgen in sommige gevallen ook voor een beter rendement.


Productiedaling gering

De productievolumes van de totale agrarische sector dalen dit jaar naar verwachting 2 procent. Ook volgend jaar zal de productiedaling beperkt zijn. ABN Amro verwacht niet dat het opkoopbeleid van het kabinet al in 2023 merkbaar zal zijn in deze cijfers.

Lagere productievolumes in de sierteeltsector en de glasgroenteteelt zijn er wel. Een deel van deze bedrijven in deze twee subsectoren is genoodzaakt om de teeltstrategie aan te passen vanwege de hogere energieprijzen. Kassen worden minder verlicht of in andere gevallen hebben ondernemers de teelt al dan niet tijdelijk stopgezet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer