Rabobank verwacht minder glasgroenten en snijbloemen in 2023

Rabobank verwacht komend jaar een Nederlandse productiedaling tussen de 5 en 10 procent voor glasgroenten en 7 tot 10 procent voor snijbloemen. In beide gevallen is de verwachting dat de grootste afname in het eerste kwartaal zichtbaar zal zijn. Welke gevolgen dit heeft voor de markt en de rest van het jaar is nog onduidelijk.

Rabobank+verwacht+minder+glasgroenten+en+snijbloemen+in+2023
© Vidiphoto

Dat blijkt uit een analyse van Rabobank-sectorspecialisten Lambert van Horen en Arne Bac. Zij rekenen met een 5 procent lagere paprikaoogst, in vergelijking tot 2021. 'Daarbij moeten we ons ook realiseren dat de plantdatum voor paprika's in sommige gevallen met twee weken naar achteren is verschoven. Het Nederlandse aanbod zal hierdoor later op de markt komen.' Ook voor de productie van aubergines en aardbeien voorziet de bank een daling.

De productie van komkommers zal daarnaast komend jaar naar verwachting zo'n 10 procent afnemen. 'Aangezien komkommertelers meerdere keren per jaar planten, reageren zij scherper op hun individuele energiesituatie. In verband met dagprijzen en kortetermijncontracten, van één tot drie maanden, beslissen deze telers vaak pas kort van tevoren over hun exacte teeltplan', leggen Van Horen en Bac uit.


Minder Nederlandse planten en bloemen

Producenten van snijbloemen hebben eveneens te lijden onder de hoge energiekosten. Rabobank verwacht dat de jaarproductie van rozen daardoor 5 tot 10 procent lager uitkomt dan in 2021. Eenzelfde daling wordt voorzien in de productie van de chrysant, lisianthus en gerbera. 'Bij de teelt van die laatste soort is leegstand overigens niet direct aan de orde. Doordat er wel geluiden gaan dat oudere gewassen niet direct worden vervangen, verwachten we alsnog een productiedaling.'

De markt voor potorchidieeën zit al langer in zwaar weer. FloraHolland meldt komend jaar zo'n tachtig miljoen stuks phalaenopsis te verhandelen. 'Door mogelijk nog kleine hoeveelheden buiten de veiling komt de jaarproductie uit op 85 miljoen tot 95 miljoen stuks. Dat is 30 procent minder dan één jaar geleden', schrijven Van Horen en Bac. De sectorspecialisten verwachten verder dat ook Bromelia en Zamioculcas het lastig krijgen.


Voor perkgoed ligt de situatie iets anders. 'Perkgoed wordt vaak geteeld door grote telers die deze teelt in hun teeltschema gebruiken tussen de opkweek van groenteplanten', melden Van Horen en Bac. 'Zij telen vaak voor bouwmarkten en andere grote afnemers. Daardoor is hun teeltplan afhankelijk van de contracten die zij sluiten.' Het is hierdoor volgens de sectoranalisten lastig om een toekomstbeeld te schetsen.


Toeleveranciers ook in problemen

De productiedalingen voor glasgroenten, snijbloemen en potplanten raken ook de toeleveranciers in de tuinbouwketen. 'Naast de kostenstijgingen waarmee ook zij geconfronteerd worden, loopt de bezettingsgraad terug door de genoemde productiedalingen bij telers. Bedrijven in de flexibele schil rond deze toeleveranciers krijgen als eerste te maken met de gevolgen', staat in de Rabobank-analyse.


Verder heeft het kleinere aanbod effect op afnemers. Verwacht wordt dat de handel in (glas)groenten en snijbloemen meer naar het tweede en derde kwartaal verschuift, waardoor elk bedrijf in de afzet geconfronteerd wordt met een nog scherpere arbeidspiek in die periode. 'Tegelijkertijd zien deze bedrijven in het eerste kwartaal waarschijnlijk een overbezetting.'


Niet meer product uit buitenland

Rabobank is er niet van overtuigd dat de gaten in de Nederlandse markt volledig opgevuld kunnen worden door buitenlandse producten. 'Daarvoor zijn de mogelijkheden bij buitenlandse telers te beperkt. Zo kampen Zuid-Europa en Marokko met personeelstekorten en een watergebrek, waardoor de teelt niet grootschalig kan worden uitgebreid', geven Van Horen en Bac aan. Wel verwacht Rabobank deze winter meer Spaanse tomaten op de markt. Dit zal ten koste gaan van het areaal courgette, aubergine en meloen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer