ABN Amro: supermarktprijzen gaan stijgen

De prijzen die consumenten in de supermarkt betalen voor voedsel gaan op termijn waarschijnlijk stijgen, verwacht ABN Amro. Oorzaak zijn de hogere energie-, transport- en grondstofprijzen. Die drukken op de marges van voedselfabrikanten en handelaren.

ABN+Amro%3A+supermarktprijzen+gaan+stijgen
© Thierry Schut

De inkoopprijzen van Nederlandse voedselfabrikanten voor grondstoffen als soja- en palmolie zijn bijvoorbeeld fors gestegen. Volgens ABN Amro wijzen 'alle signalen' erop dat die op een hoog niveau blijven. Zo is kunstmest duur, zijn er arbeidstekorten in verschillende westerse landen en zijn de transportkosten hoog.

'Boeren zullen bovendien terughoudend zijn om hun producten voor lagere prijzen te verkopen als er zoveel onzekerheden in de toekomst zijn', licht de bank toe. Of supermarkten hun hogere inkoopkosten gaan doorberekenen aan de klant is nog de vraag.


Consumenten merken nog weinig

Marktleider Albert Heijn gaf eind september nog aan de prijzen zo lang mogelijk stabiel te willen houden. 'Prijsvolatiliteit op de wereldmarkt wordt grotendeels door de keten geabsorbeerd. Vooralsnog merken consumenten nog niet veel van de prijsstijgingen die het productieproces van voedsel duurder maken', luidt de analyse van ABN Amro.


Die komt overeen met de nieuwste inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS meldde donderdag dat de voedselprijzen op jaarbasis nauwelijks zijn gestegen. Toch lijkt het volgens ABN Amro 'onhoudbaar' dat de hogere energie-, transport- en grondstofprijzen niet deels worden doorberekend aan de consument.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer