ABN Amro: deel glastuinders op korte termijn in financiële problemen

ABN Amro verwacht dat op korte termijn een op de tien glastuinbouwbedrijven in financiële problemen komt door de fors gestegen gas- en elektriciteitsprijzen. Ondanks dat de explosieve stijging van de gasprijzen goed merkbaar is, weten de meeste Nederlandse glastuinders voorlopig het hoofd boven water te houden.

ABN+Amro%3A+deel+glastuinders+op+korte+termijn+in+financi%C3%ABle+problemen
© VidiPhoto

De glastuinbouw is sterk afhankelijk van fossiele energie. Hierdoor is de sector extra kwetsbaar voor hogere energietarieven. De meeste bedrijven blijven overeind, doordat zij hun energiecontracten eerder hebben vastgezet. Ook hebben sommige tuinders voldoende buffer opgebouwd of geïnvesteerd in duurzame oplossingen.

De bank vermoedt dat na de winter de energieprijzen weer dalen. Wanneer normalisering van de prijzen pas plaatsvindt na 2023, zullen meer bedrijven in de problemen komen. Om op energiekosten te sparen, zijn er ondernemers die hun teeltstrategie aanpassen. Die bedrijven starten bijvoorbeeld later met de teelt of stellen de belichting uit. Het gevolg is dat productievolumes in 2022 lager liggen.


Opwaartse druk op afzetprijzen

De gestegen energiekosten, hogere kunstmestprijzen en het tekort aan arbeidskrachten zorgen voor een opwaartse druk op de afzetprijzen van glasgroenten, aldus ABN Amro. Ondanks de hogere prijzen heeft het inkomen van de tuinder te lijden van de gestegen kosten. De sector heeft in de afgelopen decennia veel geïnvesteerd in efficiency en leveringszekerheid. Ook de opbrengst per vierkante meter is nergens zo hoog als in Nederland.


Door de genoemde factoren hebben tuinders de afgelopen jaren buffers opgebouwd en heeft de sector een sterke concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland. Volgens ABN Amro moeten de tuinders een slag maken om dat in stand te houden. Dat betekent blijven investeren op het gebied van duurzaamheid, transparante productie en goed werkgeverschap.


Stappen zetten

De bank vindt dat de glastuinbouw stappen moet zetten richting een nog duurzamere en transparantere productie. Ook pleit ABN Amro ervoor om als tuinder het imago als werkgever te verbeteren, zodat een stabiele voorziening aan arbeid kan ontstaan. 'Verder zien we dat glastuinders oogstrobotisering en teelthandelingen steeds vaker als goede optie overwegen', zegt Jan de Ruyter als sector banker agrarisch bij ABN Amro.

'Daarnaast kunnen bedrijven inspelen op nieuwe consumentenbehoeften door te focussen op kwalitatieve productkenmerken, zoals smaak en nutriënten. Op die manier zal de groeiende vraag naar plantaardige voeding veel glastuinders de komende jaren helpen de verkoop te stimuleren', weet De Ruyter. Hij benadrukt dat kosten voor deze investeringen niet volledig doorberekend kunnen worden, omdat de sector zeer concurrerend moet zijn op prijs.


'Toch kan het niet anders dan dat de prijzen volgend jaar stijgen. BTW-verlaging op groente, zoals woensdag in het regeerakkoord aangekondigd, zal er hopelijk voor zorgen dat deze prijsstijgingen niet te hoog zijn voor de consument. Ondanks dat kan de sector deze investeringen niet alleen dragen. Daarom is het belangrijk dat de overheid meedenkt en glastuinders ondersteunt', aldus de ABN Amro-medewerker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer