Banken somber over vooruitzicht Nederlandse economie

ING meldt een forse daling van het vertrouwen van particuliere beleggers en ABN Amro voorziet dat het aantal faillissementen van ondernemingen dit jaar met 50 procent kan toenemen.

Banken+somber+over+vooruitzicht+Nederlandse+economie
© Vidiphoto

Volgens ING zien beleggers de toekomst somber in door de Russische invasie van Oekraïne. Het vertrouwen is fors gedaald. Driekwart van de beleggers denkt dat de oorlog een grote impact zal hebben op de Nederlandse economie, meldt ING in zijn BeleggersBarometer.

De graadmeter van ING voor het beleggersvertrouwen daalde van 107 punten in februari naar 68 punten deze maand. Dat is het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis, ongeveer twee jaar geleden. Iedere stand boven de honderd wijst op optimisme, onder de honderd juist op pessimisme. Twee derde van de beleggers verwacht dat de economische situatie in Nederland de komende tijd verslechtert en denkt er zelf ook financieel op achteruit te gaan.

Voor velen vielen de beleggingsresultaten van de afgelopen maanden tegen. Volgens het onderzoek van ING daalde de waarde van de beleggingsportefeuille van zes op de tien respondenten in maart. Dat was in februari bij nog geen vier op de tien het geval.


Exploderende energieprijzen

Hier bovenop voorziet ABN Amro dat door de exploderende energieprijzen en het wegvallen van de coronasteun het aantal faillissementen dit jaar kan toenemen met 50 procent. Vooral ondernemingen die sterk afhankelijk zijn van gas, benzine en elektriciteit, zoals bakkers, tuinders of taxichauffeurs lopen kans om te vallen.

ABN Amro gaat uit van een stijging van rond de 50 procent (2750 faillissementen). Afhankelijk van de duur van de oorlog in Oekraïne vreest de bank dat dat aantal volgend jaar oplopen tot 4625, dit betekent een stijging van nog eens 68 procent. Het zou gaan om het hoogste aantal faillissementen sinds 2015.


Winstmarge onder druk

De scherp stijgende energieprijzen wegens de oorlog spelen daarbij een grote rol. ‘De gasprijs is al hoog, maar kan opnieuw pieken als de situatie verder uit de hand loopt’, stelt hoofdeconoom Nora Neuteboom van ABN AMRO. ‘Dat hangt sterk samen met de duur van het conflict. Maar de stijgende gasprijs zet de winstmarge bij ondernemers ernstig onder druk als de crisis langer duurt en oude contracten aflopen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer