ABN Amro: inhuur arbeidsmigranten geen kwestie van extra handjes

De inzet van arbeidsmigranten, onder meer in de agrarische sector, moet niet slechts worden gezien als de inzet van extra handjes. Goed werkgeverschap is ook voor deze groep medewerkers van belang.

ABN+Amro%3A+inhuur+arbeidsmigranten+geen+kwestie+van+extra+handjes
© Dirk Hol

Dat stelt ABN Amro in het rapport 'Bemiddeling en inhuur van arbeidsmigranten', dat maandag is verschenen. Volgens de bank speelt de problematiek rondom arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten al geruime tijd, maar heeft corona voor extra complicaties gezorgd.

Zo zijn veel arbeidsmigranten teruggekeerd naar hun land van herkomst. Zij komen niet allemaal meer terug, omdat zij in hun vaderland steeds beter een goede boterham kunnen verdienen, concludeert ABN Amro. Ook trekken omliggende landen als België en Duitsland hard aan arbeidsmigranten, aangezien het probleem van personeelstekorten daar ook speelt.


Uitzenders en inleners die veel gebruikmaken van arbeidsmigranten, worden geconfronteerd met toenemende druk vanuit de politiek en de samenleving. De wetgever en afnemers stellen hogere eisen aan de omstandigheden waarin arbeidsmigranten werken, wonen en worden vervoerd.


Maatschappelijke druk

De zorgen zijn terecht, stelt ABN Amro. 'Vooral in het geval van de meest kwetsbare arbeidsmigranten doen zich incidenten voor met betrekking tot slechte huisvesting en onterechte looninhoudingen. Vanwege die maatschappelijke druk en vanwege het grote tekort aan personeel neemt voor zowel uitzenders als voor inleners de noodzaak van goed werkgeverschap toe.'

Over de agrarische sector concludeert de bank dat het overgrote deel van de arbeidsmigranten op een goede manier wordt behandeld en betaald. 'De betrokken ondernemers hebben baat bij terugkeer van deze seizoenarbeiders vanwege beschikbaarheid, investering in opleiding en ambassadeurschap. Naast een concurrerend loon zijn goede huisvesting, vervoer en opleiding belangrijke redenen om terug te keren naar hetzelfde bedrijf', staat in het rapport.


Misstanden voorkomen

Toch zijn er ook misstanden en die bereiken vaak de media. Daardoor ontstaat er soms een negatief beeld van de arbeidsomstandigheden in de agrarische sector. 'Iedereen kan zich de misstanden bij enkele champignon- of aspergetelers herinneren. Deze misstanden zijn onaanvaardbaar. Het is terecht dat brancheorganisaties en de overheid hier bovenop zitten en toekomstige misstanden willen voorkomen', stelt ABN Amro.

Het is volgens de bank belangrijk dat het bewustzijn om arbeidskrachten goed te behandelen verder toeneemt en dat misstanden worden herkend. Daarbij gaat het niet alleen om onderbetaling, maar ook om moderne slavernij, discriminatie en uitbuiting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer