Nieuwe Aerius-versie uitgesteld, vergunningverlening ligt stil

De eerder aangekondigde nieuwe versie van Aerius wordt niet op 22 november uitgebracht. Door dit uitstel liggen ook procedures voor vergunningverlening tijdelijk stil, in afwachting van de actualisatie.

Nieuwe+Aerius%2Dversie+uitgesteld%2C+vergunningverlening+ligt+stil
© Twan Wiermans

Aanleiding van het uitstel is de fout die is geconstateerd in de lijst met honderd grootste ammoniakuitstoters, die vorige week aan het licht kwam. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat verantwoordelijk is voor Aerius. Om te voorkomen dat de gemaakte fout met emissiefactoren ook doorwerkt in de nieuwe versie van de Aerius-instrumenten Calculator en Monitor, doet het RIVM momenteel onderzoek.


De geconstateerde fout heeft betrekking op de emissiefactor die is toegewezen aan diverse varkens- en pluimveestallen. De actualisatie gaat pas door als zeker is dat voor pluimvee- en varkensstallen de juiste emissiefactoren in het systeem zitten, verzekert het RIVM. De fout heeft geen invloed op Aerius Calculator 2021, de nu wettelijk voorgeschreven versie in het kader van toestemmingsverlening.


Nieuwe releasedatum

Zoals in elke periode voorafgaand aan actualisaties, liggen procedures voor vergunningverlening tijdelijk stil. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het RIVM geven volgende week een update over de ontwikkelingen en de nieuwe releasedatum.

Zodra de nieuwe releasedatum bekend is, wordt duidelijk wat het uitstel betekent voor toestemmingsverlening. Het advies is daarom om voor nieuwe vergunningaanvragen nu nog geen berekeningen te maken en nadere berichtgeving af te wachten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer