Minder gevoelige natuur in Natura 2000-gebied Rijntakken

Provincie Gelderland schrapt nog eens 622 hectare agrarisch gebruikte grond in Natura 2000-gebied Rijntakken als zijnde stikstofgevoelig. Veldonderzoek van vorig jaar wijst uit dat deze percelen niet stikstofgevoelig zijn en worden daarom uit het Aerius-systeem gehaald.

Minder+gevoelige+natuur+in+Natura+2000%2Dgebied+Rijntakken
© William Hoogteyling

Voor nog eens circa 1.500 hectare in hetzelfde gebied is verder onderzoek op de percelen zelf nodig. Van 1.138 hectare landbouwgrond in de uiterwaarden langs de Rijn en IJssel stelde Gelderland inmiddels vast dat deze wel stikstofgevoelig is. Voor de percelen die nu van de kaart gaan, betekent het dat deze niet worden meegenomen in een stikstofbeoordeling.



Provincie Gelderland begon vorig jaar het onderzoek naar agrarische percelen in Rijntakken die na een aanpassing aan het rekenprogramma Aerius alsnog werden aangeduid als stikstofgevoelig. De provincie haalde daarop ongeveer 2.000 hectare van de kaart op basis van bureauonderzoek. De status van de overige percelen kon alleen worden beoordeeld door ecologen het veld in te sturen.


Brief zorg voor onrust

Boeren met percelen in Natura 2000-gebied Rijntakken zijn de afgelopen weken door de provincie om toestemming daarvoor gevraagd. Dat leidde overigens tot onrust, omdat uit de brief niet duidelijk werd dat het om het herberoordelen van al ingetekende percelen ging en niet om het aanwijzen van nieuwe natuur.

Gedeputeerde Peter Drenth geeft toe dat dit wat ongelukkig was. 'Dat zoiets in deze tijd onrust veroorzaakt, is een understatement. Het was in de brief net iets te kort door de bocht gesteld.' Het lopende veldonderzoek heeft alleen betrekking op percelen in Natura 2000-gebied Rijntakken.


Intensiever gebruikte graslanden

Vooral intensiever gebruikte graslanden zijn in 2021 onderzocht. Dit jaar gaat het ook om soortenrijke graslanden. Volgens Drenth is de veldinventarisatie precies waar boeren al langer om vragen: aanwijzing op basis van de werkelijke situatie en niet via modellen. 'Het is een verfijning van het rekenmodel via waarneming in het veld. Daarnaast zie ik het als een stap in de richting van focussen op instandhoudingsdoelen.'

De ligging van de percelen die nu opnieuw zijn beoordeeld, zijn vanaf mei zichtbaar via de website van de provincie. De resultaten uit de veldcheck van 2021 worden ook meegenomen in concrete vergunningaanvragen. De afdeling vergunningverlening zal steeds gebruikmaken van de meest recente informatie over de ligging van stikstofgevoelig leefgebied, belooft provincie Gelderland. De nieuwe informatie van dit jaar wordt waarschijnlijk pas eind 2022 verwerkt in Aerius.


Veldonderzoek

Regiobestuurder Ben Haarman van LTO Noord staat achter de operatie die provincie Gelderland nu uitvoert. 'Het is in het belang van de boeren dat zo veel mogelijk gronden, die onterecht zijn aangewezen, weer uit het systeem worden gehaald. Als dat alleen kan met veldonderzoek ter plekke, dan is dat zo. Ik raad boeren aan om eraan mee te werken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer