Schouten: 'Er is geen goed alternatief voor KDW's'

Er zijn geen bruikbare alternatieven voor het gebruik van de kritische depositiewaarde (KDW) om de risico's door stikstofdepositie te beoordelen voor habitattypen in natuurgebieden. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Schouten%3A+%27Er+is+geen+goed+alternatief+voor+KDW%27s%27
© Johan Wissink

De KDW is de grens waarboven niet kan worden uitgesloten dat de kwaliteit van een habitat 'significant' wordt aangetast door verzuring of vermesting. Bij overschrijding van een KDW is voor een nieuwe activiteit een natuurvergunning nodig. In veel Nederlandse Natura 2000-gebieden wordt de KDW overschreden. Op het gebruik van KDW's in het huidige stikstofbeleid is regelmatig kritiek, onder meer van Stichting Agrifacts.

Naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD) heeft de minister alternatieven laten bestuderen. In totaal zijn drie alternatieven bestudeerd: 'Gebiedsspecifiek ecologisch onderzoek', 'Nuancering van de KDW' en 'Kritische concentratieniveaus'.


Volgens de minister is het juridisch van belang dat alle wetenschappelijke twijfel wordt weggenomen dat een nieuwe activiteit leidt tot verslechtering. Volgens Schouten kan 'nuancering van de KDW' niet landelijk worden toegepast. Daar is onvoldoende wetenschappelijke kennis voor aanwezig.

Ook de twee geheel andere benaderingen 'Gebiedsspecifiek ecologisch onderzoek' en 'Kritische concentratieniveaus' zijn volgens de landbouwminister niet geschikt. Daar is niet voldoende of volledige informatie voor beschikbaar. Ze stelt dat het in de huidige situatie al wel mogelijk is om in specifieke situaties te onderbouwen dat er geen verslechtering van de kwaliteit van een habitat plaatsvindt, ook al wordt de KDW overschreden.

In de Tweede Kamer wordt donderdag vergaderd over het natuurbeleid. Het onderzoek naar de alternatieven voor KDW's is ter voorbereiding van dat debat gedeeld met de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer