Taskforce moet piekbelastersproces in goede banen leiden

Het kabinet wil een taskforce opzetten, die ervoor moet zorgen dat het proces om piekbelasters aan te pakken in goede banen wordt geleid.

Taskforce+moet+piekbelastersproces+in+goede+banen+leiden
© Dirk Hol

Bij deze taskforce, die het kabinet samen met provincies wil inrichten, moeten onder meer de sectorpartijen worden betrokken. In november volgt verdere informatie en invulling van de taskforce.

In een eerste notitie heeft het kabinet al een analyse gemaakt waarin de potentiële effecten van een aanpak gericht op piekbelasters nader wordt geduid. In de notitie staan 'ambtelijke inschattingen en bandbreedtes om inzicht te krijgen in orde-grootte-effecten'. Maar het is geen concrete lijst van ondernemingen of onderbouwing van een aanpak.


Wie zijn piekbelasters?

Onduidelijk blijft dus vooralsnog wie piekbelasters zijn en wie niet en in hoeverre hun uitstoot wordt of kan worden weggenomen. Stikstofbemiddelaar Johan Remkes rekent, zo blijkt uit regeringsstukken, met het volledig wegnemen van hun uitstoot. Maar als de uitstoot niet geheel wordt weggenomen, zal de lijst piekbelasters langer worden om tot hetzelfde aantal vergunningen aan andere te komen.


Daar komt bij dat het juridisch lastig is om de stikstofruimte van piekbelasters in te zetten om PAS-melders te legaliseren. Ook minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof twijfelt of dit juridisch haalbaar is.

'Als je een boer onteigent, heb je grondslag nodig. En die grondslag mag alleen maar zijn: het algemeen belang. Dat zou kunnen zijn: de staat van de natuur. Maar dan moet de opbrengst wel daar naartoe', stelt Van der Wal. De stikstofruimte van een stopper doorgeven naar een ander bedrijf zal juridisch dus geen reden zijn om een boer te onteigenen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer