Van der Wal: 'vliegen' als Hoekstra leiden af in stikstofdossier

Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal is nog altijd niet te spreken over een interview afgelopen zomer waarin haar collega Wopke Hoekstra afstand leek te nemen van de stikstofdoelen van het kabinet. De ruis die daardoor ontstond, leidt af van waar het om gaat, zegt zij zondag in het televisieprogramma College Tour.

Van+der+Wal%3A+%27vliegen%27+als+Hoekstra+leiden+af+in+stikstofdossier
© Dirk Hol

'Er vliegen de hele dag vliegen om je heen', zegt Van der Wal tijdens het interview. 'Als je niet kiest voor koersvastheid maar je gaat alleen maar meppen op al die vliegen, dan kom je niet verder.' Geconfronteerd met een filmpje over de uitspraken van Hoekstra zegt zij later in het gesprek: 'Dit zijn nou van die vliegen, dit leidt af.'

Minister-president Mark Rutte was ook kritisch over de uitlatingen van zijn vicepremier, die volgens hem staatsrechtelijk gezien op het randje waren. Het kabinet behoort immers met één mond te spreken. Dat ze volgens de premier 'net' door de beugel konden, is omdat Hoekstra behalve lid van het kabinet ook partijleider is van het CDA.


Ook Van der Wal sprak Hoekstra al direct aan op zijn uitlatingen. Zij nam toen genoegen met zijn verzekering dat de afspraken uit het regeerakkoord staan.


Oplossing

Hoekstra zelf vindt nog altijd dat hij door 'aan de bel' te trekken juist heeft bijgedragen aan een oplossing, zo valt op te maken uit zijn speech zaterdag tijdens het CDA-partijcongres. Om uit de impasse rond stikstof te komen, is het volgens hem ook van belang dat er draagvlak is in met name de landbouwsector, waarvan grote veranderingen worden gevraagd.

Van der Wal spreekt in College Tour ook over de boerenprotesten afgelopen voorjaar bij haar woning .'Het voelde als een belegering', zegt zij. Zij erkent dat zij bang was voor hoe het zou aflopen voor haar gezin. Zelf was zij op dat moment niet thuis. Naast angst voor de afloop gaven de gebeurtenissen haar ook een schuldgevoel. 'Dit gaat over mijn werk', zegt zij. 'Mijn gezin heeft helemaal niets met mijn werk te maken. Op dat moment gaat het tussen mijn werk en mijn gezin en ik ben er niet.'


Duidelijkheid voor boeren

De minister meldde ook dat zij op 25 november met meer duidelijkheid komt. Landbouwminister Piet Adema stuurt dan de toekomstbrief naar de Tweede Kamer. Daarin schetst hij de transitielijnen die boeren kunnen vulgen en de daarvoor beschikbare regelingen. Deze brief zal ook richtinggevend zijn voor het landbouwakkoord. Minsiter Van der Wal komt tegelijkertijd met de uitwerking van de stikstofaanpak en de invulling van het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NLPG).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer