Wolven doodden in september bijna dertig schapen in Drenthe

Wolven hebben in de maand september bijna dertig schapen gedood in de provincie Drenthe. Ook enkele koeien en kalveren zijn aangevallen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere wolvenschade bijhoudt.

Wolven+doodden+in+september+bijna+dertig+schapen+in+Drenthe
© Han Reindsen

Het aantal aanvallen ligt in Drenthe opvallend veel hoger dan in andere provincies met wolven, zoals Friesland en Gelderland. Mogelijk lopen er in Drenthe veel zwerfwolven, jonge dieren uit Duitsland die op zoek zijn naar een eigen territorium, zeggen wolvendeskundigen.

Het is ook mogelijk dat de vondst van dood vee in Drenthe vaker wordt gemeld dan in de andere provincies. Zo is in september ook meer dan eens melding gedaan van een mogelijke wolvenaanval zonder dodelijke slachtoffers. In enkele andere gevallen staat niet vast of een wolf de schuldige is.


DNA-test

Van alle gemelde aanvallen tot eind september is via DNA-testen vastgesteld welk dier aanviel. De DNA-testen van aanvallen in de maand oktober zijn nog niet bekend, maar ook in die maand valt op dat er veel meldingen uit Drenthe komen. In de provincie is veel verzet tegen de terugkeer van de wolf. Het provinciebestuur heeft het Rijk gevraagd om maatregelen tegen het roofdier te mogen nemen, wat nu streng verboden is.


In Drenthe zit een wolvenpaar met welpen. Maar in Gelderland zitten zeker vier roedels van wolvenparen met jongen en daar is veel minder wolvenschade. Volgens de wolvenexperts talen wolven niet naar vee als ze voldoende wild in de bossen kunnen eten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer