Maismeetnet: mais met goede VEM valt toch tegen

Snijmaiskuilen met een goed VEM-gehalte kunnen in de praktijk toch tegenvallen. Daarvoor waarschuwde productmanager Antoon Jacobs van Eurofins Agro de deelnemers van Maismeetnet dinsdag.

Het landbouwlaboratorium in Wageningen heeft op dit moment ongeveer de helft van de snijmaiskuilen bemonsterd en geanalyseerd. Gemiddeld over het land is het Voeder Eenheid Melk (VEM)-gehalte 980. Dat is helemaal niet verkeerd.

'Maar je zult zien dat deze kuilen traag door de koe gaan en er minder goed van gemolken wordt, door hoge droge stof en hoge Neutral Detergent Fibre (NDF)-gehaltes', stelt Jacobs. In het droge jaar 2018 kreeg Eurofins dat ook veel te horen vanuit de praktijk. Ook de smakelijkheid van droge maiskuilen valt volgens Jacobs tegen, wat ook een deel van de tegenvallende opname kan verklaren.

Nieuwe Oogst organiseerde dinsdag een netwerkbijeenkomst voor deelnemers aan het Maismeetnet op de Mariahoeve bij Maatschap Kloosterboer in het Overijsselse Oxe. Voor Maismeetnet, dat inmiddels al meer dan 25 jaar bestaat, houden twaalf melkveehouders met mais verspreid over het land tijdens het groeiseizoen tweewekelijks de hoogte van hun maisgewas bij en duiden ze het groeiseizoen voor de lezers en kijkers van Nieuwe Oogst.


Kuil net open

Een aantal van de Maismeetnet-deelnemers is net begonnen met het voeren van de nieuwe maiskuil. Hetzelfde geldt voor Geertjan Kloosterboer, die geen deelnemer is aan Maismeetnet, maar de melkveehouders dinsdag wel een rondleiding gaf op zijn bedrijf. Zijn koeien blijken de mais maar moeilijk te vreten. Ze vreten eerst het verse gras op en de mais blijft dan liggen.

Het verbaast Jacobs niet. Zeker in het oosten van het land, waar het samen met het zuiden het droogst was, zijn de NDF- en drogestofpercentages hoger dan in de rest van Nederland. Met NDF wordt het totaalgewicht aan celwanden, die moeilijker verteerbaar zijn voor melkkoeien, weergegeven. Die ligt met 404 gram per kilo gemiddeld in Nederland een stuk hoger dan andere jaren. In de afgelopen tien jaar was dit getal niet zo hoog. De verschillen zijn nog best groot. In West-Nederland ligt het NDF-getal gemiddeld op 393, in het oosten op 412.Ook de verzadigingswaarde is met 0,94 dit jaar gemiddeld erg hoog. Deze waarde geeft de verzadiging van het voer weer en staat in relatie tot een berekende voeropnamecapaciteit van een koe. Jacobs: 'Normaal is er niet zoveel aandacht voor de verzadigingswaarde. Maar deze parameter geeft aan waarom de kuilen van dit jaar trager zullen zijn.'

In het rantsoen raadt Jacobs aan om de maiskuil aan te vullen met snelle energie, zoals gerst of een 'pittige graskuil'. In tegenstelling tot het droge jaar 2018 hadden de maisplanten dit jaar wel aardig wat massa, maar misten de planten kolven. Daarom is de kwaliteit van de kuilen niet een op een te vergelijken met dat jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer