Maisoogstseizoen loopt ten einde

De meeste deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst hebben geoogst. De eerste mais wordt vanwege het ruwvoertekort al gevoerd. Dat valt niet altijd mee.

Maisoogstseizoen+loopt+ten+einde
© Willem Paterik

Bij Dedde Jan Tilma in Hantumhuizen was de loonwerker op 22 september aan het hakselen. 'De opbrengst was met boven de 50 ton per hectare goed, de folie komt hier niet terug.' De Friese melkveehouder zaait na de mais geen vanggewas.

Dat gebeurt ook niet bij Corné Rommens in het Brabantse Hoeven, die een vergelijkbare opbrengst had. Dit vanggewas ging een week na de maiszaai de grond in. 'Dat was opnieuw geslaagd, ik heb nu een mooi vanggewas staan.' Ondanks het hoge drogestofpercentage was de mais goed aan te rijden. 'We hebben meerdere rassen en doen aan laagsgewijs inkuilen. Hierdoor hebben we een constante kuil.'

Moeilijker ging dit aanrijden bij Wim Vedder in het Drentse Gasselternijveenschemond. De mais zit in een kuilbult. 'Het aanrijden was lastig. De kuil is vederlicht. Bij de oude kuil woog een bak mais 600 kilo, nu 300 kilo. Het is zeker geen topkuil.' Wel is hij blij met het toevoegmiddel. 'Hierdoor willen ze de mais wel goed vreten.'


Zetmeel is nog vraagteken

Voor Bert Wissels in het Gelderse Hengelo viel de mais dit jaar mee, ondanks de droogte. 'Ik ben benieuwd naar de hoeveelheid zetmeel. De kolven waren gemiddeld wat kleiner dan vorig jaar. Wel was de korrel droger, waardoor deze meer zetmeel bevat.'

Pieter Peters in Oirschot heeft de kuil goed laten aanrijden. Vervolgens is het perceel bekalkt en op 21 september is het vanggewas ingezaaid. Net als Wissels had ook de Brabander last van een verdunningseffect met een massaal gewas. 'Ik denk niet dat het de topzetmeelopbrengst haalt van vorig jaar.'


Wachten op droge dag

De mais van Marco Heijblok in Hippolytushoef stond dinsdag nog op het land. 'De kolf is goed, richting het weekend komt de loonwerker hakselen. Het is wachten op een redelijk droge dag. Aan de rand van het perceel sterft de plant af, die voeren we nu vers. Binnen in het perceel is de plant nog erg groen', stelde de Noord-Hollandse ondernemer.

Ook Roelof de Jong in het Friese Abbega heeft zijn mais nog niet gehakseld. 'Het gewas is zo groen als wat, nog niet helemaal rijp. De grond kan het water nog wel hebben. Het is hier aardig droog en het water is vrij snel weg. Als het straks weer droog is, proberen we te hakselen. Ik hoop rond dierendag.'Opleving na hittedip door stikstofnalevering


De mais van Bas Fokkert in Holthone heeft net op tijd regen gehad, blijkt uit satellietdata van Fieldscout. De hete dagen van 5 en 6 september, waarbij het in Overijssel rond de 30 graden was, zorgden voor een dip. Vervolgens lieten de data zien dat de mais qua biomassa en stikstof toch opveerde.

'Door de buien van begin september kregen de planten een opleving van de stikstofnalevering vanuit de bodem', verklaart de melkveehouder het biomassakaartje. De maandag gehakselde mais is namelijk gezaaid op gescheurd grasland.

Fokkert is tevreden over de maisteelt op dit perceel. 'De mais had een geweldig goede opbrengst. De andere mais, in Balkbrug, stond op droge zandgrond en was een stuk droger. Die mais is ook tien dagen eerder gehakseld.'De opbrengst van Balkbrug was naar schatting 38 ton per hectare met 43 procent droge stof, oftewel 16 ton droge stof per hectare. De mais van het Maismeetnet kwam op 55 ton met 37 procent droge stof, oftewel 20 ton droge stof. 'Beide meer dan onze grasopbrengst. Een deel van Balkbrug zit onder de meetnetmais gekuild', stelt de veehouder.

Fokkert besloot de mais in twee keer te oogsten, nadat hij in de eerste week van september enkele verse maisplanten had laten analyseren. Het drogestofpercentage kwam overeen met zijn eigen inschatting voor het Maismeetnet, 30 procent droge stof.

Daarbij had de mais 950 VEM en maar 287 gram zetmeel. 'Dat laatste viel me bar tegen. Op zonnige herfstdagen kan er in veertien dagen langer laten staan zo 100 gram zetmeel bij komen. We gaan het straks zien in de analyse. Ik ben benieuwd', besluit Fokkert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer