Maismeetnetdeelnemer Vedder: 'Nog nooit zo heldere mais gehad'

De mais van Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond begon begin augustus al te verdrogen, blijkt uit de benchmark van FieldScout. De hoeveelheid biomassa, vanuit de lucht gezien, nam toen al af. De mais van Dedde-Jan Tilma uit het Friese Hantumhuizen doet het op klei beter.

Maismeetnetdeelnemer+Vedder%3A+%27Nog+nooit+zo+heldere+mais+gehad%27
© Fieldscout

'De capillaire werking van klei maakt dat de mais niet zo snel verdroogt. Het gewas is mooi groen en gezond. De kalender zegt dat het hakselen nog lang niet hoeft. Afhankelijk van het weer kunnen we zomaar over twee weken hakselen. De loonwerker is zijn hakselaar al aan het ombouwen', zegt Tilma, die zijn mais, net als Vedder, op 9 mei liet zaaien. Beide grafieken lopen vanaf die zaaidatum.

Ondanks de start op hetzelfde moment verloopt de curve van de mais van Vedder anders. In de iets warmere grond is de start sneller. Opvallend is de snelle daling. 'We hebben eind juli voor het laatst gras ingekuild, vlak voor de droogte. Als mais op zand twee tot drie weken geen water krijgt, verdroogt deze. Het zand is nu net meel, zo droog', zei de melkveehouder dinsdag.


Rendement wordt lager

'Het blad is dor en afgestorven. Echt andere mais dan het groene blad en de vitale plant die je gewend bent. Ik heb nog nooit zulke heldere mais gehad. Op dit moment is het verstandig om mais op zand te hakselen. Dode mais moet je niet te lang laten staan. Het rendement wordt alleen maar lager', vervolgt Vedder.


De ondernemer liet de mais op 6 millimeter haksellengte hakselen. 'De korrels zijn mooi geplet, maar de kuil veerde wat op. Daarom heb ik een toevoegmiddel toegepast. We hebben geprobeerd er nog het beste van te maken. Nu is het afwachten wat de cijfers doen.'


Maismeetnet

De twaalf melkveehouders van het Nieuwe Oogst Maismeetnet trekken dinsdags het veld in om de hoogte van het gewas te meten. Aangevuld met het commentaar op de stand door de telers zelf volgen we zo het groeiseizoen van mais.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer