Mais rijpt snel door hitte en droogte bij Maismeetnetdeelnemers

De mais rijpt hard af als gevolg van de hitte en de droogte. De regen van vorige week was voor veel deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst meer dan welkom. Meer regen is wenselijk, hoewel de kolfzetting en korrelvulling goed lijken te verlopen.

Mais+rijpt+snel+door+hitte+en+droogte+bij+Maismeetnetdeelnemers
© Johan Wissink

Vorig jaar was de mais weken later rijp. Toen werd in de vierde week van augustus de lengte van de maisplant nog gemeten. Nu staat de mais alweer een hele tijd in de pluim, waarmee de lengtegroei tot stilstand is gekomen.

'Een heel ander jaar', vindt Pieter Peters uit het Brabantse Oirschot. Hij denkt dat zijn mais er half september weleens af zal zijn. 'Op sommige plekken is de mais helemaal groen en op andere plekken is deze redelijk goed. De weersomstandigheden in de komende weken zijn bepalend voor het oogstmoment.'

Zijn mais heeft in de week van 17 augustus 20 millimeter gehad. 'Voldoende om de mais niet noodrijp te laten worden', zegt Peters.


Grote verschillen

Op die dag regende het een beetje bij Guido Frijns in het Limburgse Reijmerstok. De regenmeter gaf na een periode van droogte 4 millimeter aan. Twee dorpen verderop in Nijswiller regende het 20 millimeter. 'Met die paar millimeter herpakt de mais zich enorm. Het gewas staat er perfect bij en brengt dit jaar genoeg op', zegt Frijns.

Dick Davelaar uit het Utrechtse Leusden heeft meer regen gekregen, in totaal 42 millimeter. 'Toch zie je de hogere stukken nu weer opdrogen', constateert hij.


Afrijping

Bij Corné Rommens in het Brabantse Hoeven gaat het hard met de afrijping. 'De andere percelen zijn over een dag of tien rijp. In het puntje van de korrel zit nog wat sap. De plant is alleen bovenin nog groen. Dit perceel is iets droger dan het Maismeetnetperceel.'


Dat laatste perceel staat er nog wel mooi groen bij. 'Er is geen blad afgestorven. Aan de buitenkant oogt de mais altijd iets droger. De kolven zijn redelijk groot en goedgevuld', vindt Rommens.


Groen in Noorden

Ook bij Marco Heijblok in het Noord-Hollandse Hippolytushoef is de mais groen. 'De korrelzetting gaat snel, het afrijpingsproces gaat lekker. De plant is nog gifgroen.'

Bij Dedde-Jan Tilma in het Friese Hantumhuizen is de oogst wat verder weg. 'Normaal gesproken oogsten we begin oktober. Op 9 mei zaaien betekent op 9 oktober oogsten. Dat kan nu weleens eind september zijn. De kolf is leidend. Het ideale moment is een volledig rijpe korrel met een groene plant.'


Maismeetnet

De twaalf melkveehouders van het Nieuwe Oogst Maismeetnet trekken dinsdags het veld in om de hoogte van het gewas te meten. Aangevuld met het commentaar op de stand door de telers zelf volgen we zo het groeiseizoen van mais.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer