Hitte en droogte zijn nekslag voor Maismeetnetmais

De hitte en droogte eind augustus en begin september geven veel maisplanten de nekslag. Vooral op zandgrond staat de mais er dood en dor bij. Hier is de maisoogst bij de deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst al begonnen of staan de percelen bij de loonwerker op de planning. De oogst is vroeg dit jaar.

Hitte+en+droogte+zijn+nekslag+voor+Maismeetnetmais
© Harry Tielman

Dick Davelaar uit het Utrechtse Leusden liet de mais dinsdag hakselen. 'Sinds vorige week woensdag weet je niet wat er met de mais is gebeurd. De tropische dagen waren funest voor de maisplanten', stelt hij. Corné Rommens uit het Brabantse Hoeven ziet hetzelfde: 'In korte tijd is de mais verbrand. De kolven hangen naar beneden.'

Jolan van Noije uit het Brabantse Escharen was op 2 september de eerste deelnemer aan het Maismeetnet die de mais inkuilde. 'De plant was behoorlijk droog. De opbrengst is iets minder. Dat zie je aan de hoogte van de kuil in de sleufsilo. De kolf was niet helemaal tot bovenin gevuld. Wel zaten er zestien rijen in de ring. Dat laatste is prima', vindt hij.


Oogst opsplitsen

Bas Fokkert uit het Overijsselse Holthone verwacht de maisoogst op te splitsen. 'De mais op afstand staat op wat drogere grond. Die wordt komende week gehakseld. De Maismeetnetmais blijft nog tien tot veertien dagen staan', stelde hij dinsdag.

In de ene hoek zijn de planten nog groen, elders zijn ze gortdroog

Bert Wissels, melkveehouder in het Gelderse Hengelo

Van die Maismeetnetmais zijn enkele kolven gewogen. De weegschaal gaf ruim 400 gram per stuk aan. 'Dat schijnt enorm goed te zijn. Het is overigens geen garantie voor een hoog zetmeelgehalte. Toch blijft deze mais nog even staan. Ik kan de korrel nog goed indrukken. Wel zijn ook hier de laatste dagen wat droge plekken in gekomen. De meeste kolven zijn goedgevuld', zegt Fokkert.


Bij Bert Wissels in het Gelderse Hengelo is de loonwerker vorige week begonnen met hakselen. Ook hier ging het de laatste weken hard. 'De loonwerker startte met één hakselaar, maar heeft inmiddels beide machines aan het werk gezet. Hier in de omgeving kan alle mais eraf. Zelfs mais die is beregend, verdroogt nu', constateert hij.

Zelf heeft Wissels niet beregend. Hij zit veel verschil binnen het perceel. 'In de ene hoek zijn de planten nog groen, elders zijn ze gortdroog. Maar de mais moet er nu af. Ook de korrels van de groene mais zijn droog.'

De mais van Gerrit de Jong uit het Utrechtse Meerkerk is nog niet zover. 'De korrel bevat voor de helft vocht. De plant is mooi groen. Even lekker zetmeel maken nu', zegt hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer