Maismeetnetdeelnemer De Jong: 'Je kunt voetballen tussen de mais'

Hoewel vogelschade de opbrengst flink reduceerde, zelfs na herinzaai, is melkveehouder Gerrit de Jong uit het Utrechtse Meerkerk niet ontevreden over zijn mais. Ook nu de zomer zo droog is, staan de overgebleven planten er goed bij.

Maismeetnetdeelnemer+De+Jong%3A+%27Je+kunt+voetballen+tussen+de+mais%27
© Fieldscout

Dit voorjaar waren veel vogels actief om de korrels uit de grond te pikken, meldde de Maismeetnetdeelnemer eind mei. Met het verbod op Mesurol was hij op zoek naar alternatieven, die in zijn ogen minder effectief zijn. Dat was voor hem reden om de mais extra diep te zaaien en andere vogelwerende maatregelen, zoals vlaggen, te treffen.

De vogeldruk was net als vorig jaar hoog. Een deel van de herinzaai werd opnieuw weggepikt.

Deze week bracht het videoteam van Nieuwe Oogst een bezoek aan de melkveehouder om te kijken hoe de situatie nu is. 'Kijk, hier weer een kale plek. Hier kun je bijna voetballen', stelt hij. Met de drone en het satellietbeeld is te zien dat zelfs lange passes mogelijk zijn. In sommige rijen is plant voor plant verorberd.Daarna zijn de vogels nog niet vertrokken. Aan de rand van het perceel zijn bij sommige kolven bijna alle korrels weggevreten. De plaag leidt niet alleen tot schade in het voorjaar.


Toch is De Jong niet ontevreden. 'Verschillende collega-boeren hebben het Nieuwe Oogst-filmpje gezien. Ze roepen allemaal hoe groen de planten nog zijn.'

Volgens de melkveehouder staan de planten er wat gewoontjes bij. 'Er zitten mooie kolven in. Een buitje zou leuk zijn. De laatste weken hebben we maar een paar millimeter regen gehad. De buien trokken om onze mais heen. De mais is iets opgefrist, meer niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer