'Remkes geeft boer weer hoop, nu het kabinet nog'

Als een strenge maar rechtvaardige vader tikte Johan Remkes woensdag de hoofdrolspelers in de stikstofimpasse op de vingers. Vooral het kabinet kreeg er flink van langs.

%27Remkes+geeft+boer+weer+hoop%2C+nu+het+kabinet+nog%27
© Dirk Hol

D66 kreeg een tik op de vingers omdat de partij zich volgens Remkes keer op keer onnodig polariserend opstelt. Ook boeren spaarde hij niet. Intimidatie en onwettige acties kunnen niet en ze moeten meer met één mond en met elkaar spreken.

Remkes deed in twee maanden tijd het werk van twee ministers. Hoe? Door vooral te luisteren, zich te verdiepen, oprechte interesse te tonen en boeren serieus te nemen. Zestig gesprekken voerde hij en hij las talloze toegestuurde rapporten en brieven grondig. Het resultaat is een eerlijk, begrijpelijk rapport waarin hij enerzijds een uitweg schetst uit de stikstofimpasse en anderzijds een aanzet voor perspectief.

Maak vaart, dringt Remkes terecht aan. Het is te hopen dat het kabinet, maar ook de landbouwsector niet langer draalt. De stikstofcrisis schaadt de economie. Zeker in het licht van een naderende recessie is dat hoogst onwenselijk. Daarbij verkeren veel boeren al te lang in onzekerheid.

Remkes deed het werk van twee ministers tegelijk in twee maanden

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Wel een punt van zorg: om Remkes' plan uit te voeren, zijn landelijke regie en uitvoeringskracht nodig. En precies dat ontbreekt op LNV. Het ministerie heeft behalve een verbinder dus een bouwer nodig als bewindspersoon.

De nieuwe landbouwminister Piet Adema heeft deze week meermaals gezegd op tournee te willen om boeren, tuinders en vissers te bezoeken. Zijn voorganger zei en deed hetzelfde. Het is de vraag of de sector op weer een minister op tournee zit te wachten. Die heeft vooral baat bij een bewindspersoon die gaat besturen, werkt aan oplossingen en een praktische uitvoeringsmacht. En die in lijn van Remkes weet door te pakken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer