'Kan Remkes de hoge verwachtingen waarmaken?'

De verwachtingen van Remkes' adviezen zijn bij zowel politiek, boeren- als natuurclubs hooggespannen. Woensdag 5 oktober om 13 uur presenteert hij zijn aanbevelingen.

%27Kan+Remkes+de+hoge+verwachtingen+waarmaken%3F%27
© Dirk Hol

Remkes heeft drie grote vraagstukken voor zich liggen. De vertrouwenscrisis tussen overheid en boeren, de stikstofimpasse en het gebrek aan perspectief voor de agrarisch ondernemers.

Om met het eerste te beginnen: hij zal in ieder geval met een geste moeten komen naar de boeren toe. Remkes gaf na de eerste overlegronde in augustus al aan in het kabinet en regeerakkoord ruimte te zien voor 'mogelijkheden'. Tegelijk heeft hij gezegd niet aan de doelstellingen voor stikstofreductie te tornen.

De vraag is of de verwachtingen niet te groot zijn? Remkes zal woensdag niet het ei van Columbus presenteren. Wel zal hij de belangen van de boeren zeer serieus nemen en oog hebben voor het huidige slechte ondernemersklimaat in de land- en tuinbouw. De rente stijgt, geen vergunning wordt afgegeven, innovatieve oplossingen houden geen stand bij de rechter, de kosten zijn torenhoog en de inkomsten marginaal.

Zijn aanbevelingen zullen een nieuw startpunt zijn voor overheid en boeren

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

En dat terwijl van boeren juist wordt gevraagd in een ongekend tempo mee te gaan in de transitie, bedrijfsstrategieën om te gooien en duurzaamheidsinvesteringen door te voeren. De hoeveelheid veranderingen die op de boeren en tuinders afkomt en de snelheid waarmee nieuw beleid moet worden doorgevoerd, roepen zoveel weerstand op dat ze juist vernieuwing en verduurzaming in de weg staan.

Een duizenddingendoekje heeft zelfs Remkes niet. Zijn aanbevelingen zullen richtlijnen zijn om het transitieproces in goede banen te leiden. En ze zullen een nieuw startpunt zijn voor zowel overheid als boeren om samen de toekomst in te vullen binnen de gestelde kaders en doelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer