'Meer tijd is ook in voordeel van kabinet zelf'

Het kabinet gaat het over een andere boeg gooien. De harde top-downstikstofaanpak met dito bewoordingen en kille kaartjes zonder dat de intentie ervan helder is, worden aan de dijk gezet.

%27Meer+tijd+is+ook+in+voordeel+van+kabinet+zelf%27
© Dirk Hol

De verantwoordelijk ministers Christianne van der Wal en Piet Adema gaan zich onder leiding van premier Mark Rutte meer opstellen als verbindende gesprekspartners waarbij ze de doelen en kaders aangeven, maar het verder overlaten aan de polder. Provincies, boeren en andere belanghebbenden van de gebiedsprocessen zijn aan zet.

De harde deadline voor de gebiedsplannen van 1 juli 2023 staat niet meer met een rode stift geschreven, maar met potlood. 2025, het eerste ijkmoment zoals Johan Remkes voorstelde, is nu de richtlijn. De nieuwe aanpak en wijze van communiceren moeten het vertrouwen van de boeren in de overheid laten groeien.

De stikstofaanpak en de gebiedsprocessen hoeven niet meer met stoom en kokend water te worden uitgevoerd, maar met beleid, draagvlak en kennis van de belanghebbenden zelf. De komende jaren bepalen zij met elkaar hoe aan de klimaat-, stikstof- en waterdoelen kan worden voldaan in hun eigen regio. Het wordt daarom belangrijk dat boeren zich in de regio verenigen en laten vertegenwoordigen.

Provincies, boeren en andere belanghebbenden van de gebiedsprocessen zijn aan zet

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Behalve dat het kabinet met deze ommezwaai vertrouwen probeert terug te winnen, is het ook politiek slim vanwege de naderende Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023. Immers, in de eerste helft van volgend jaar hadden de gebiedsplannen anders al moeten worden vastgesteld.

Met het opschuiven van die deadline hebben de regeringspartijen meer tijd om broodnodige successen te boeken. Dat komt hun ook goed uit met de Tweede Kamerverkiezingen die ook in 2025 plaatsvinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer