'Gaan we niet over ons eigen perspectief?'

Koning Willem-Alexander toonde in zijn troonrede begrip voor de emoties die leven onder boeren en zei dat het kabinet er alles aan zal doen om een breed draagvlak te creëren voor de maatregelen die nodig zijn. Remkes komt naar verwachting deze maand met aanbevelingen op basis van de stikstofoverleggen.

%27Gaan+we+niet+over+ons+eigen+perspectief%3F%27
© Dirk Hol

Het zal echter niet alleen gaan over stikstof. Remkes zal ook met aanbevelingen komen voor meer draagvlak en het boerenperspectief. Want aan de oppervlakte gaat de discussie over stikstof, in de kern over wie de regie heeft over het buitengebied, de land- en tuinbouw en hoeveel ruimte de boeren en tuinders wordt gegund het komende decennium.

Dat is ook precies de reden dat Remkes zijn opdracht verruimd heeft en zich ook buigt over het boerenperspectief.

Tot nu toe wordt verwacht van de overheid dat zij met een klip-en-klare toekomstvisie voor de agrarische sector komt. Maar is dat wel terecht? De overheid is er om kaders te stellen, doelstellingen en in het beste geval richtlijnen. De invulling is toch aan de sector zelf.

De discussie gaat niet over stikstof maar over de landbouwtoekomst

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Nederland kent de meest toonaangevende agribusiness ter wereld. Het zou toch mogelijk moeten zijn om met inbreng van alle ketenpartijen die handschoen op te pakken, zelf achter het stuur plaats te nemen en met een heldere, concrete toekomstvisie te komen die voldoet aan de uitgangspunten van het gestelde beleid?

De brancheorganisatie van akkerbouwend Nederland werkt aan zo'n plan. Ze zijn in hun gelederen op zoek gegaan naar het gedeelde belang binnen de keten, slim kijkend naar waar de ruimte zit binnen de kaders van de overheid. Door zelf de verantwoordelijkheid te pakken en je eigen toekomst te organiseren, is het verzet te doorbreken en komt er draagvlak voor in de plaats.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer