Nederland staat in top 5 voedselverspillers in EU

Nederland behoort tot de vijf EU-landen die jaarlijks het meeste voedsel verspillen. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat ging het in 2020 om 161 kilo per hoofd van de Nederlandse bevolking. Daarvan komt 59 kilo voor rekening van huishoudens en 37 kilo voor de primaire sector, waaronder ook boerenbedrijven en tuinders vallen.

Nederland+staat+in+top+5+voedselverspillers+in+EU
© Dirk Hol

Het Europese gemiddelde voor voedselverspilling lag in het eerste coronajaar op 127 kilo per hoofd van de bevolking. Daarvan komt 70 kilo door huishoudens en 14 kilo door de primaire sector. In de voedselindustrie wordt in Europa gemiddeld 23 kilo per hoofd van de bevolking weggegooid. In Nederland komt die sector op 59 kilo voedselverspilling, evenveel als voor huishoudens.



Winkels veroorzaken ook voedselverspilling. In Nederland gaat daar 12 kilo per inwoner mee verloren, 3 kilo meer dan gemiddeld in de Europese Unie (EU). Ook in restaurants wordt voedsel verkwist, maar dat is in Nederland de helft van de gemiddelde 12 kilo per inwoner van de EU.

Cyprus staat in het eerste coronajaar met 397 kilo per hoofd van de bevolking bovenaan de lijst van grootste voedselverspillers, gevolgd door Denemarken, Griekenland, Portugal en Nederland. Onderaan de lijst staat Slovenië, met 68 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer