Supermarkten verspillen minder voedsel

Nederlandse supermarkten hebben in 2020 gemiddeld 98,4 procent van het voedsel dat zij in de winkels aanboden verkocht. De voedselverspilling nam met 3,6 procent af ten opzichte van het vorige onderzoek, dat over 2018 ging.

Supermarkten+verspillen+minder+voedsel
© Dirk Hol

Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen University & Research in opdracht van stichting Samen Tegen Voedselverspilling, een initiatief van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De supermarktketens Albert Heijn, Jumbo, Plus, Aldi en Lidl, samen goed voor bijna 80 procent van de markt, werkten mee aan de zelfrapportage voor het onderzoek. De 1,6 procent niet-verkochte producten in 2020 in het supermarktkanaal zijn verdeeld over vijf productcategorieën. Deze verdeling is praktisch gelijk aan de cijfers uit 2018, stellen de onderzoekers.


voedselverspilling
voedselverspilling © Samen Tegen Voedselverspilling

Twee derde deel van de verspilling in brood, afbakbrood en banket wordt als reststroom hoogwaardig verwerkt tot veevoer. Andere reststromen worden bijvoorbeeld gebruikt voor vergisting en verbranding.


Initiatieven werpen vruchten af

Supermarkten zijn sinds de corona-uitbraak in 2020 meer voedsel gaan verkopen. Desondanks is sindsdien de hoeveelheid voedselverspilling in absolute zin gedaald. 'Dit laat zien dat de diverse verspillingsvrije initiatieven door supermarktorganisaties in 2019 en 2020 hun vruchten afwerpen', zegt directeur Toine Timmermans van stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

'Supermarkten spelen een belangrijke rol in de aanpak van voedselverspilling, niet alleen in de eigen operatie, maar ook in de hele keten', vervolgt Timmermans. 'Bijvoorbeeld door met hun leveranciers duurzame afspraken te maken, kwaliteitsnormen aan te passen, nieuwe technologieën toe te passen en in te zetten op bewustwording onder consumenten.'

Jennifer Muller, manager duurzaamheid bij het CBL, geeft aan dat de uitkomsten van de zelfrapportage waardevol zijn: 'Nederlandse supermarkten lopen hier wereldwijd nog steeds mee voorop. De feitelijke onderbouwing op welke productcategorieën het beste actie kan worden ondernomen, zorgt ervoor dat supermarkten doelgericht kunnen werken aan de branchebrede doelstelling: 50 procent minder voedselverspilling in 2030.'Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer