Ook voor de 'kneusjes' is een markt

Hoe kun je zoete aardappelen, gember en limoenen die niet voldoen aan de geldende kwaliteitsnormen een tweede leven geven? Die vraag inspireerde HAS-studenten tot de opzet van een 'koudesoepenconcept'. Ondernemer Marcel Verdellen borduurde hierop voort en lanceerde de reststromenstart-up Van Kneus.

Ook+voor+de+%27kneusjes%27+is+een+markt
© Laurens Eggen

Verduurzamen, het verwaarden van reststromen, is een 'hot item' voor Marcel Verdellen van Satori Holland. Enerzijds vanuit een stukje idealisme, maar ook omdat het volgens hem pure noodzaak is. 'Zo'n 25 procent van het voedsel wereldwijd wordt verspild. Dat moeten we een halt toeroepen en daarin moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen', stelt Verdellen, wiens bedrijf vestigingen heeft in Venlo en De Lier.

Satori richt zich op de import van exotische groenten en fruit. De focus ligt hierbij op zoete aardappel, limoen en gember. 'Deze kopen we in bij kleinere boeren in Zuid-Amerika, Afrika en Azië en leveren we aan horeca en groothandel.'

Maar bijna een kwart van de producten die de boeren telen kan niet worden vermarkt omdat deze qua maatvoering niet voldoen aan de eisen die afnemers stellen, legt Verdellen uit. 'Ook gaan er producten verloren tijdens het transport. Deze kunnen niet worden verhandeld en belanden dus op de afvalberg.'

Het is zaak om voedsel zo optimaal mogelijk te benutten

Vince Leufkens, junior product developer bij HAS in Den Bosch

Extra inkomstenbron

Verdellen liep al jarenlang rond met de vraag of hij deze reststromen op een of andere manier kon verwaarden, een tweede leven kon geven. 'Dat is niet alleen commercieel interessant, maar kan ook een extra inkomstenbron betekenen voor de boeren die aan ons leveren.'

De ondernemer legde de vraag neer bij HAS Hogeschool. Twee studenten van de locatie in Venlo, Lidewij Woltjes en Stan van Wijlick, en Vince Leufkens van HAS in Den Bosch pakten deze handschoen op. 'Wij hebben in het voorjaar van 2020 voor ons afstudeerproject onderzocht wat de mogelijkheden waren om toch een bestemming te geven aan deze afwijkende kwaliteit zoete aardappelen, limoenen en gember', vertelt Leufkens.


Het studentenconcept voor reststromen vertaald naar een nieuw product.
Het studentenconcept voor reststromen vertaald naar een nieuw product. © Laurens Eggen

'Ik vond dit een heel interessante opdracht', vervolgt Leufkens, 'vooral omdat ik het nut zie van het hergebruik van reststromen. Wereldwijd is sprake van voedselschaarste en daarom is het zaak om de beschikbare voeding zo optimaal mogelijk te benutten.'


Meerdere conceptvoorstellen

In eerste instantie keken de studenten met een brede scope naar de marktmogelijkheden voor de genoemde producten. Leufkens: 'We onderzochten het huidige aanbod in de markt en bekeken welke kansen er lagen. Deze informatie hebben we gefilterd en vertaald in meerdere conceptvoorstellen.'

Belangrijke randvoorwaarden voor Verdellen waren onder meer dat hij een fors percentage van zijn reststromen kwijt zou kunnen in het nieuwe concept. 'Daarnaast was het een pre dat ik zowel zoete aardappel als limoen en gember zou kunnen verwerken. Ook moest het concept logischerwijs voldoende marktkansen bieden en een duidelijke doelgroep bedienen', verwoordt de ondernemer.


Gazpacho 2.0

Uiteindelijk besloten de studenten, in overleg met Verdellen, om het GazpachGo-concept verder uit te werken. 'Dit concept was gebaseerd op gazpacho, een Spaanse koude soep op basis van tomaat', zegt Leufkens. 'We waardeerden dit klassieke gerecht op tot een 2.0-versie waarin zowel zoete aardappel als limoen en gember werden verwerkt.'

De studenten ontwikkelden drie verschillende smaakvarianten. Leufkens: 'Naast de genoemde producten verwerkten we ook tomaat, courgette, paprika en chili's in de gazpacho.' Het idee was om de producten te betrekken van Nederlandse telers en daarbij ook te kiezen voor tweede kwaliteit. 'Zodat we ook op die manier een reststroom konden verwaarden', aldus Leufkens.De focus van het GazpachGo-concept lag, zoals de naam al impliceert, op het to-gosegment. 'Niet zonder reden', zegt Peter van Gastel. Hij begeleidde het project vanuit HAS Hogeschool. 'Dit segment laat een sterke groei zien. Daarnaast focusten we met het concept vooral op jongvolwassen die onderweg een gezonde snack willen meepakken. En dan ook nog een veganistische snack – dit vinden de jongeren belangrijk – met weinig calorieën en veel voedingsstoffen.'

De studenten leverden in juni 2020 een compleet plan op voor de opzet en uitrol van het GazpachGo-concept. Verdellen pakte de handschoen vervolgens verder op. 'Sindsdien is er een heleboel gebeurd', geeft de ondernemer aan.


Doorontwikkeling soepenconcept

Het plan van HAS heeft geresulteerd in de oprichting van een nieuw bedrijf, Van Kneus, vanuit de gedachte dat ook 'kneusjes' in groenten en fruit goed genoeg zijn en volop kansen bieden. 'Onder deze merknaam hebben we het soepenconcept verder doorontwikkeld. Er zijn bijvoorbeeld ook warme soepen toegevoegd aan het assortiment', laat Verdellen weten.

Daarnaast zijn contacten gelegd met telers van tomaten, courgette en andere groenten. 'Zij leveren tweedekwaliteitsproducten aan die we verwerken in het concept', vervolgt Verdellen. 'We hopen het soepenconcept volgend jaar breed te introduceren, maar zijn nog op zoek naar partijen die grote volumes kunnen wegzetten in de to-gomarkt. Er is in ieder geval volop belangstelling vanuit deze hoek.'

De conceptontwikkeling door HAS inspireerde de ondernemer om op bredere schaal aan de slag te gaan met reststromen. Van Kneus moet uiteindelijk uitgroeien tot een platform van bijzondere, hoogwaardige producten. 'We zijn bijvoorbeeld bezig met gin gemaakt van restproducten en bier op basis van oud brood. Reststromen bieden enorm veel potentie.'


Verwaarding van reststromen is actueel thema

De verwerking en verwaarding van reststromen is een actueel thema. Niet alleen maatschappelijk, maar ook binnen HAS Hogeschool. 'Ieder jaar lopen er diverse projecten waarbij studenten in samenwerking met het bedrijfsleven onderzoeken op welke manieren reststromen een tweede leven kunnen krijgen', vertelt Peter van Gastel. 'We merken dat studenten veel belangstelling hebben voor dit thema en graag een steentje willen bijdragen aan het verduurzamen van de landbouwproductie. Ze willen niet meer puur en alleen focussen op landbouwtechnische onderwerpen. Ze hebben een bredere scope. Het project dat we hebben opgezet met Satori paste perfect in dit plaatje.' Het unieke aan dit reststromenproject was volgens Van Gastel onder meer dat de studenten ook al daadwerkelijk de vertaalslag maakten richting de consument. 'Op dat vlak hebben ze grote stappen weten te zetten. Dat is bijzonder.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer