Genson Lost Fruits krijgt voucher tegen voedselverspilling

Genson Lost Fruits heeft een voucher ontvangen tegen voedselverspilling. De fruitteler uit het Noord-Brabantse Sint-Oedenrode gaat de verspilling van tweedeklasseaardbeien en -frambozen tegen door deze reststroom te verwerken tot hoogwaardige dranken.

Genson+Lost+Fruits+krijgt+voucher+tegen+voedselverspilling
© John Claessens

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling riep samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rabobank en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen de voucherregeling in het leven om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren.

Genson Lost Fruits investeert in een eigen productieruimte om de vruchten direct na het oogsten te verwerken tot likeur, (low) gin of bubbels onder het eigen merk Odavi. Dat scheelt bovendien in kwaliteitsverlies en onnodige transportbewegingen. Het gaat niet alleen om eigen reststromen, maar op termijn ook om die van andere telers. 'De voucher helpt ons bij het realiseren van deze plannen', zegt Mari van den Heuvel, mede-eigenaar van Genson Group.


Afgekeurde partijen beperken

Uitgangspunt in de teelt is om zo min mogelijk tweedeklassefruit te produceren en afgekeurde partijen tot een minimum te beperken. Vruchten die toch te klein, te groot of misvormd zijn, worden bijvoorbeeld verkocht aan de voedingsmiddelenindustrie of verwerkt onder het merk Odavi. Het gaat om ruim 300 ton aardbeien en 15 ton frambozen per jaar.


De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft draagt het bedrijf zelf bij. Het jaarlijkse budget voor de verbrede voucherregeling van 2021 is al vergeven. Deze regeling is gesloten en wordt in 2022 heropend.


Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer