Kunstmatige intelligentie minimaliseert verspilling in zachtfruit

Het AgTech Institute van de Technische Universiteit (TU) in Delft is gestart met een onderzoek naar de vermindering van verspilling in de zachtfruitketen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige+intelligentie+minimaliseert+verspilling+in+zachtfruit
© Nieuwe Oogst

Een consortium bestaande uit de TU Delft, Delphy Improvement Center en het technologiebedrijf Birds.ai zoekt naar een betere toeleveringsketen voor aardbeien. Daarbij wordt onder andere gekeken hoe de optimale oogstdatum nauwkeuriger kan worden voorspeld.

De voedselverspilling binnen de zachtfruitketen is hoog. De producten zijn kwetsbaar en hebben een korte houdbaarheid. Telers ervaren hoge kosten als het fruit niet voldoet aan de eisen van de klant. Door objectieve metingen te gebruiken tijdens de teelt en de oogst, en door de hele keten heen, kunnen zachtfruittelers en leveranciers de consument beter bedienen en verspilling minimaliseren.


Optimaal oogsttijdstip

Het onderzoek van het consortium richt zich op het ontwikkelen van een model dat telers en hun medewerkers helpt om betere en betrouwbaardere voorspellingen te doen voor het optimale oogsttijdstip. Met deze informatie kan bovendien worden bepaald voor welk distributiekanaal een bepaald soort aardbei geschikt is.

In de kassen van Delphy in het Zuid-Hollandse Bleiswijk zijn verschillende camera's opgesteld rondom meerdere kweektrays. De camera's tonen alle aardbeien van één kant van de twee kweektrays. De gegevens van de geoogste aardbeien worden samen met de camerabeelden door de TU Delft gebruikt voor analyse en de ontwikkeling van een oogstmodel.


Voorspellingen met algoritmen

'Het doel van het model is om te voorspellen hoeveel dagen het duurt voordat een aardbei oogstrijp is. Dit gebeurt door middel van computer vision, deep learning en andere speciaal ontwikkelde algoritmen', meldt onderzoeker Junhan Wen van TU Delft. 'Als deze praktische belemmeringen zijn overwonnen, verwachten we begin 2022 een goede voorspelling te kunnen doen van het beste oogstmoment en mogelijk ook de kwaliteit van het product. In de tweede helft van het jaar wordt gewerkt aan afstemming met de rest van de keten.'

Met zo'n model is het mogelijk dat in de toekomst medewerkers van aardbeientelers gaan werken met augmented reality-brillen. Deze kunnen laten zien welke aardbeien voor welk distributiekanaal kunnen worden geoogst. Maar voordat het zover komt, moeten nog enkele praktische problemen worden opgelost, zoals de opstelling van de camera's.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer