Sierteeltexport krimpt licht in derde kwartaal

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit de eerste drie kwartalen van 2022 af met een exportwaarde van 5,6 miljard euro. Dat betekent een min van 2 procent, maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten bekend op basis van exportstatistieken van Floridata.

Sierteeltexport+krimpt+licht+in+derde+kwartaal
© LLTB

De export van snijbloemen pluste 1 procent naar 3,4 miljard euro. De plantenexport daalde 5 procent naar 2,2 miljard euro. 'De laatste maanden krimpt de export van bloemen en planten geleidelijk', constateert directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

De export naar de grootste afzetlanden Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zakte. Voor Polen en Italië is nog een kleine plus genoteerd. 'Onze sector verkeert in problemen door de energiecrisis, waardoor telers noodgedwongen hun kas deels of geheel leeg laten', weet de VGB-directeur.


Dat heeft als gevolg dat het aanbod van bloemen en planten de komende tijd daalt en verschraalt. De sterk oplopende energie- en brandstofprijzen treffen ook handelsbedrijven. 'Samen met andere tuinbouworganisaties pleiten wij voor steun bij de regering in de vorm van een mkb-regeling om ondernemers perspectief te bieden. Wij willen graag dat consumenten kunnen blijven genieten van onze bloemen en planten', besluit Mesken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer