Ondanks record zorgen VGB om sierteeltexport

De Nederlandse export van bloemen en planten sluit het eerste half jaar van 2022 af met een plus van 1 procent. De totale exportwaarde komt uit op een recordniveau van 4,1 miljard euro, maar de groei vlakt de laatste maanden wel af. Dat baart de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) zorgen.

Ondanks+record+zorgen+VGB+om+sierteeltexport
© VidiPhoto

Dat maakt de VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De export van snijbloemen deed het beter met een plus van 3 procent naar 2,5 miljard euro, dan planten met een krimp van ook 3 procent naar 1,6 miljard euro. VGB-directeur Matthijs Mesken constateert dat de laatste paar maanden de exportgroei van bloemen en planten stagneert.

De totale sierteeltexport was in juni in waarde 7 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. 'Kijkend naar het eerste halfjaar van 2022 laten met name landen als Frankrijk en België een krimp zien. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en bijvoorbeeld ook Polen doen het beter dan vorig jaar.'


Donkere wolk boven sector

Volgens Mesken brengt de komende periode veel onzekerheid met zich mee. 'Handelaren hebben te maken met personeelstekorten en hoge kosten voor transport. Verder hangen de oplopende energieprijzen als een donkere wolk boven de sector en nemen de consumentenbestedingen af door de hoge inflatie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer