Europese coöperatie wil af van eenmalige plantentrays

De nieuwe Europese coöperatie Euro Plant Tray zoekt een oplossing voor de plastic afvalstroom van de export van planten. Alleen al in Duitsland worden op jaarbasis naar schatting 300 miljoen eenmalige plantentrays weggegooid. De coöperatie wil deze stroom drastisch reduceren door de invoering van een Europese meermalige standaard.

Europese+co%C3%B6peratie+wil+af+van+eenmalige+plantentrays
© Nieuwe Oogst

Na een voorbereiding van bijna anderhalf jaar hebben afgelopen week acht grote spelers uit de Europese sierteelthandel hun handtekening gezet onder de oprichting van Euro Plant Tray. Namens Nederland is brancheorganisatie VGB bij dit initiatief betrokken. Andere oprichtende partijen zijn brancheorganisatie BGI, groothandelshuizen FleuraMetz, Markenverband Bremen en Sagaflor en de internationale retailers OBI, Bauhaus en Hornbach.

Deze partijen hopen met de oprichting een belangrijke stap te zetten in de verdere verduurzaming van de sierteeltsector. De nieuwe coöperatie bouwt voort op het Stiftung Initiative Mehrweg (SIM)-project. Binnen dat project is de afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt aan de implementatie van herbruikbare plantentrays in Europa.

VGB was hier vanaf het begin nauw bij betrokken. De brancheorganisatie zal ook een actieve rol spelen in het bestuur en de raad van toezicht van Euro Plant Tray. VGB-directeur Matthijs Mesken verklaart dat het de verantwoording is van de brancheorganisatie om als ketenschakel te werken aan verduurzaming van de sector. Hij wijst erop dat andere sectorpartners en VGB-leden zich bij de coöperatie kunnen aansluiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer