Forse exportgroei Nederlandse sierteelt

De Nederlandse export van bloemen en planten steeg in 2021 ruim 21 procent, blijkt uit de statistieken van Floridata. De totale exportomzet kwam uit op 7,3 miljard euro. De top-16 exportlanden, goed voor een dekking van 88,1 procent van de totale exportomzet, incasseerde een kleinere groei van 20,4 procent.

Forse+exportgroei+Nederlandse+sierteelt
© Nieuwe Oogst

De Nederlandse exportpositie op de exportlanden binnen de top-16 nam 1,6 procent af in 2021, concludeert het dataplatform. Het Nederlandse importaandeel leverde in op de kernlanden Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, maar voor Italië, België, Oostenrijk, Verenigde Staten en Spanje nam het aandeel juist toe.



Ondanks de exportgroei in 2021 van 20,4 procent over de top-16, nam het Nederlands importaandeel voor de top-16 exportlanden af van 69,2 procent in 2020 naar 68,1 procent in 2021. Dat is voornamelijk te wijten aan de krimp van het Nederlands importaandeel op de grootste exportlanden van snijbloemen.

Voor pot- en tuinplanten nam juist het Nederlandse importaandeel licht toe. Buiten de top-16 is de Nederlands export in 2021 met 36,1 procent toegenomen, waarbij met name de bloemen het goed deden.


Concurrentiekracht

Nadat in 2020 de Nederlandse importaandelen op de grootste exportlanden juist toenamen, gebeurt in 2021 het tegenovergestelde, concludeert Floridata. De Nederlandse sierteelt kon vergeleken met andere importlanden redelijk blijven opereren in 2020. Er kwam in 2021 meer concurrentiekracht uit andere importlanden.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Over 2022 zullen de economische ontwikkelingen en effecten van de oorlog in Oekraïne hun weerslag hebben op het Nederlandse importaandeel, verwacht het dataplatform. Door flink stijgende transportkosten en teruglopende consumentenuitgaven zal de lokale productie toenemen en importafstand kleiner worden. Dat zal een negatieve uitwerking hebben op het Nederlands importaandeel.


Snijbloemen

De Nederlandse exportpositie verschilt tussen snijbloemen en pot- en tuinplanten. Over het algemeen is de Nederlandse exportpositie voor snijbloemen sterker dan voor pot- en tuinplanten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer